skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować pyszną mieszankę z kurczakiem, kiełbasą i ziemniakami? To bardzo prosta zupa, pomimo dużej ilości składników. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Na podstawę bulionu wziąłem połowę dużej piersi z kurczaka na kości. Możesz go zastąpić dowolną inną częścią tuszy z kością: udo, udo, podudzie. Sos pomidorowy można zastąpić pastą pomidorową rozcieńczoną niewielką ilością wody lub keczupem.
Krok 2:
Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę lub średniej wielkości kostki.
Krok 3:
Pokrój oba rodzaje kiełbasy w paski. Możesz wziąć wędzoną kiełbasę wędzoną lub suszoną na surowo, najlepiej niezbyt tłustą. Weź również gotowaną kiełbasę, którą lubisz do smaku.
Krok 4:
Pokrój ogórki w paski. Jeśli nie ma pikli, możesz je zastąpić marynowanymi.
Krok 5:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 6:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 7:
Pokrój pół cytryny w plasterki.
Krok 8:
Umyj kurczaka, włóż do lekko osolonej wrzącej wody i gotuj do miękkości przez około 30 minut. Ilość wody do zupy można zmieniać według własnych upodobań i pożądanej gęstości *(patrz UWAGI po przepisie) Jeśli chcesz, aby rosół był grubszy, gotuj mięso ze skórą. Zdjąłem skórę, aby zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu.
Krok 9:
Dodaj ziemniaki do bulionu 15 minut od rozpoczęcia gotowania kurczaka. Kontynuuj gotowanie, usuwając pianę.
Krok 10:
Podczas gotowania kurczaka i ziemniaków rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu. Smaż cebulę z marchewką, aż będzie miękka, około 2-3 minut.
Krok 11:
Dodaj ogórki na patelnię i gotuj, mieszając, jeszcze przez kilka minut.
Krok 12:
Dodaj sos pomidorowy i w razie potrzeby trochę marynaty z ogórków.
Krok 13:
Dodaj oba rodzaje kiełbasy i gotuj na małym ogniu, mieszając, 10 minut.
Krok 14:
Wyjmij gotową udko z bulionu, oddziel mięso od kości, pokrój na małe kawałki.
Krok 15:
Włóż mięso z kurczaka do bulionu.
Krok 16:
Następnie natychmiast przenieś opatrunek. Wymieszać.
Krok 17:
Dodaj oliwki. Doprowadzić mieszankę do wrzenia, soli, pieprzu do smaku.
Krok 18:
Cytrynę dodaję do garnka z solanką i gotuję wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Zamiast plasterków cytryny można wycisnąć z nich sok i wlać do rondla. W razie potrzeby możesz dodać cytrynę nie do garnka, ale tuż przed podaniem na talerzach, krojąc cytrynę w plasterki lub wyciskając sok .
Krok 19:
Wyjmij patelnię z pieca, przykryj i odstaw na 10 minut. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona na surowo - 530 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g