solanka z wędzonym mięsem

z kilku rodzajów mięsa, aromatyczne, obfite, świąteczne! Solanka z wędzonymi wędlinami klasyczna prefabrykowana mięso jest idealne pod względem doboru składników. Jasna rozgrzewająca zupa o niesamowitym bogatym aromacie to prawdziwa uczta dla rodziny i gości!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 8 % 1 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować pyszną mieszankę mięsną z wędzonkami? Bardzo proste. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Mam golonkę wołową, ale możesz wziąć każdą inną część na kości. Kiełbasy myśliwskie można zastąpić zwykłą kiełbasą wędzoną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    We wrzącej wodzie włóż umytą wołowinę z kością, wędzone żeberka wieprzowe, obraną całą cebulę, oliwki i ziarna pieprzu. Gotuj na średnim ogniu, usuwając pianę, 1 godzinę. Dostosuj ilość wody do swoich upodobań. Jeśli chcesz gęstszą zupę-weź około 2,5 litra wody, biorąc pod uwagę, że część wyparuje podczas gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania bulionu przygotuj pozostałe składniki. Pokrój kiełbaski myśliwskie w plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w półkola. Jeśli średnica Marchewki jest mała, możesz po prostu pokroić ją w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ogórki w kostkę. Jeśli masz korniszony, takie jak moje, możesz je pokroić w plasterki. W razie potrzeby możesz zastąpić marynowane ogórki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz drugą cebulę i pokrój w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj pomidory na drobnej tarce, odcinając skórkę. możesz użyć pokrojonych pomidorów w puszkach we własnym soku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z bulionu wyjmij żeberka wieprzowe i wołowinę. Oddziel mięso od kości i pokrój na małe kawałki. Wyrzuć kości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż pokrojone mięso do bulionu i ponownie zagotuj na średnim ogniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej jedną trzecią masła i smaż marchewki przez 5-7 minut. Następnie przenieś go na patelnię.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie podgrzej jeszcze jedną trzecią masła i podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Przenieś go również na patelnię.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie dodaj pokrojone kiełbaski i kapary. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na patelni rozgrzej pozostały olej, ułóż pokruszone pomidory, posiekane pikle i koncentrat pomidorowy. Dusić, mieszając przez 5 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś pieczeń na patelnię. Dodaj liście laurowe, sól do smaku i gotuj zupę na małym ogniu przez 30 minut. W razie potrzeby wlej trochę solanki z oliwek lub ogórków.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij patelnię z pieca, przykryj i odstaw hodgepodge na 10 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie wlej zupę do misek, dodając do każdej plasterek cytryny i odrobinę zieleni. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal / 100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal / 100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal / 100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Wędzone żeberka wieprzowe - 514   kcal / 100g
  • Kiełbasy myśliwskie - 326   kcal/100g

Podobne przepisy