skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować pyszną mieszankę mięsną z wędzonkami? Bardzo proste. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Mam golonkę wołową, ale możesz wziąć każdą inną część na kości. Kiełbasy myśliwskie można zastąpić zwykłą kiełbasą wędzoną.
Krok 2:
We wrzącej wodzie włóż umytą wołowinę z kością, wędzone żeberka wieprzowe, obraną całą cebulę, oliwki i ziarna pieprzu. Gotuj na średnim ogniu, usuwając pianę, 1 godzinę. Dostosuj ilość wody do swoich upodobań. Jeśli chcesz gęstszą zupę-weź około 2,5 litra wody, biorąc pod uwagę, że część wyparuje podczas gotowania.
Krok 3:
Podczas gotowania bulionu przygotuj pozostałe składniki. Pokrój kiełbaski myśliwskie w plasterki.
Krok 4:
Pokrój marchewki w półkola. Jeśli średnica Marchewki jest mała, możesz po prostu pokroić ją w plasterki.
Krok 5:
Pokrój ogórki w kostkę. Jeśli masz korniszony, takie jak moje, możesz je pokroić w plasterki. W razie potrzeby możesz zastąpić marynowane ogórki.
Krok 6:
Obierz drugą cebulę i pokrój w drobną kostkę.
Krok 7:
Zetrzyj pomidory na drobnej tarce, odcinając skórkę. możesz użyć pokrojonych pomidorów w puszkach we własnym soku.
Krok 8:
Z bulionu wyjmij żeberka wieprzowe i wołowinę. Oddziel mięso od kości i pokrój na małe kawałki. Wyrzuć kości.
Krok 9:
Włóż pokrojone mięso do bulionu i ponownie zagotuj na średnim ogniu.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej jedną trzecią masła i smaż marchewki przez 5-7 minut. Następnie przenieś go na patelnię.
Krok 11:
Następnie podgrzej jeszcze jedną trzecią masła i podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Przenieś go również na patelnię.
Krok 12:
Następnie dodaj pokrojone kiełbaski i kapary. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
Krok 13:
Na patelni rozgrzej pozostały olej, ułóż pokruszone pomidory, posiekane pikle i koncentrat pomidorowy. Dusić, mieszając przez 5 minut.
Krok 14:
Przenieś pieczeń na patelnię. Dodaj liście laurowe, sól do smaku i gotuj zupę na małym ogniu przez 30 minut. W razie potrzeby wlej trochę solanki z oliwek lub ogórków.
Krok 15:
Wyjmij patelnię z pieca, przykryj i odstaw hodgepodge na 10 minut.
Krok 16:
Następnie wlej zupę do misek, dodając do każdej plasterek cytryny i odrobinę zieleni. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal / 100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal / 100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal / 100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Wędzone żeberka wieprzowe - 514 kcal / 100g
- Kiełbasy myśliwskie - 326 kcal/100g