skład / składniki
metoda gotowania
najpierw ugotuj ciasto:
- podgrzej mleko, dodaj drożdże i jedną łyżeczkę cukru i mąki;
- wymieszaj, pozostaw na 10 minut.
teraz możesz zrobić test. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj cukier i sól. W osobnym pojemniku ubij jajka (powinny mieć temperaturę pokojową), aż pojawi się piana. Wlej ciasto i jajka do mąki, wymieszaj najpierw łyżką, a następnie rękami (rozciągnij ciasto, podnosząc je i zwalniając). Ciasto na początku będzie płynne, ale po ugniataniu stanie się gęstsze. Po ugniataniu ciasta przez około 10 minut, zwiń je w kulkę i rozłóż kawałki masła na wierzchu. Pozostaw na 60 minut, aby ciasto zwiększyło objętość.
rodzynki myjemy i dodajemy do wyrośniętego ciasta razem z masłem. Dokładnie ugniatamy, aby jak najlepiej rozprowadzić oba w cieście.
posmaruj miskę multicookera masłem, włóż do niej ciasto. Tutaj się rozpadnie. Włącz tryb "podgrzewania" na 5 minut, pozostaw ciasto na 45 minut.
piecz rumową Babę w programie Multipovar w 150 stopniach przez 45 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i pozostaw na kolejne 15 minut.
po tym, jak Baba trochę ostygnie, wyjmij ją z miski.
przygotuj syrop do impregnacji:
- wlej wodę do rondla lub rondla, dodaj cukier, dodaj skórkę z cytryny i podgrzej na małym ogniu;
- syrop gotujemy nie dłużej niż 5 minut (nie wolno go gotować);
- pozwól syropowi ostygnąć i wlej Rum, wymieszaj.
obficie namaczamy Babę rumową syropem, aby odpowiadała jej nazwie (jest trochę syropu - jest przeznaczony wyłącznie do określonej masy ciasta).
polej Babę rumową krówką cukrową, dla której wymieszaj cukier z wodą i sokiem z cytryny, gotuj, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić (do około 60 stopni). Ubij masę, aż pojawi się biały kolor.
podawaj rumową Babę na stole. Słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g