rumowa Baba w powolnej kuchence

taka babeczka wystarczy dla dużej firmy! Rumowa Baba w powolnej kuchence nie jest gorsza w smaku niż zwykłe małe babeczki, ale gotowanie jest nieco łatwiejsze. Oczywiście pieczenie nie jest na co dzień, ale wysiłek i poświęcony czas są tego warte. Spróbuj, jest pyszne!
eleneAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 84 % 42 g
223 kcal
IG: 0 / 7 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

najpierw ugotuj ciasto:
- podgrzej mleko, dodaj drożdże i jedną łyżeczkę cukru i mąki;
- wymieszaj, pozostaw na 10 minut.

teraz możesz zrobić test. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj cukier i sól. W osobnym pojemniku ubij jajka (powinny mieć temperaturę pokojową), aż pojawi się piana. Wlej ciasto i jajka do mąki, wymieszaj najpierw łyżką, a następnie rękami (rozciągnij ciasto, podnosząc je i zwalniając). Ciasto na początku będzie płynne, ale po ugniataniu stanie się gęstsze. Po ugniataniu ciasta przez około 10 minut, zwiń je w kulkę i rozłóż kawałki masła na wierzchu. Pozostaw na 60 minut, aby ciasto zwiększyło objętość.

rodzynki myjemy i dodajemy do wyrośniętego ciasta razem z masłem. Dokładnie ugniatamy, aby jak najlepiej rozprowadzić oba w cieście.

posmaruj miskę multicookera masłem, włóż do niej ciasto. Tutaj się rozpadnie. Włącz tryb "podgrzewania" na 5 minut, pozostaw ciasto na 45 minut.

piecz rumową Babę w programie Multipovar w 150 stopniach przez 45 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i pozostaw na kolejne 15 minut.

po tym, jak Baba trochę ostygnie, wyjmij ją z miski.

przygotuj syrop do impregnacji:
- wlej wodę do rondla lub rondla, dodaj cukier, dodaj skórkę z cytryny i podgrzej na małym ogniu;
- syrop gotujemy nie dłużej niż 5 minut (nie wolno go gotować);
- pozwól syropowi ostygnąć i wlej Rum, wymieszaj.

obficie namaczamy Babę rumową syropem, aby odpowiadała jej nazwie (jest trochę syropu - jest przeznaczony wyłącznie do określonej masy ciasta).

polej Babę rumową krówką cukrową, dla której wymieszaj cukier z wodą i sokiem z cytryny, gotuj, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić (do około 60 stopni). Ubij masę, aż pojawi się biały kolor.

podawaj rumową Babę na stole. Słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy