skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Wlej żelatynę do naczynia ogniotrwałego, zalej zimną przegotowaną wodą i włóż do kuchenki mikrofalowej na 15 sekund na maksymalną moc. Jeśli w tym czasie żelatyna się nie rozpuści, musisz kontynuować proces przez kolejne 5 sekund. Ale ta metoda przygotowania żelatyny zależy również od jej jakości i właściwości, dlatego najpierw musisz zapoznać się z instrukcjami podanymi na opakowaniu żelatyny. Mieszaninę galaretki pozostawić do ostygnięcia. Wlej sfermentowane mleko do głębokiej miski lub miski blendera (produkt musi być świeży). Kaloryczność ryazhenka można wybrać w zależności od preferencji smakowych, Zwykle ten produkt zawiera 1-6% tłuszczu mlecznego. Dodaj proszek kakaowy, lepiej jest użyć naturalnego kakao (jest bardziej przydatne), bez różnych dodatków. Do smaku i pożądania (jeśli nie jest to danie dietetyczne) można dodać cukier lub inny słodzik. Wlej schłodzoną mieszaninę galaretki i wymieszaj mikserem, blenderem lub ręczną trzepaczką, aby wszystkie składniki się wymieszały i połączyły. Wlej podstawę sufletu do misek lub szklanek i wyślij do lodówki na pół godziny lub godzinę. Deser jest gotowy. Podajemy go do stołu.
ryazhenka to bardzo przydatny produkt. Po wypiciu szklanki ryazhenka można zaspokoić 25% zapotrzebowania na wapń, 29% - w fosfor. Witaminy i minerały, takie jak magnez, sód, potas, żelazo, witaminy z grupy B. Również ten napój zawiera białka, kwasy organiczne i aminokwasy, niacynę, kwas askorbinowy. Ryazhenka jest przydatna w chorobach pęcherzyka żółciowego, migrenach, nadciśnieniu, otyłości, miażdżycy, patologii wątroby, nerek. Żelatyna jest również niezbędnym produktem dla organizmu. Jest również przydatny w odchudzaniu, gotowane z nim potrawy są niskokaloryczne. Żelatyna zawiera glicynę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania mózgu, prolinę i lizynę-aminokwasy biorące udział w procesie odbudowy chrząstki, alaninę regulującą metabolizm energetyczny, pracę układu odpornościowego i poziom cukru. Dlatego deser przygotowany na bazie ryazhenka i żelatyny. Jest nie tylko dietetyczny, ale także bardzo przydatny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ryazhenka - 85 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g