suflet z ryazhenka i żelatyny z kakao

bardzo smaczny, delikatny i zdrowy deser! Taki przysmak nie pozostawi nikogo obojętnym bez wyjątku, ale nawet ci ludzie, którzy monitorują swoją sylwetkę i odżywianie, mogą sobie na to pozwolić. Taki deser jest uważany za niskokaloryczny i zdrowy.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 47 % 9 g
101 kcal
IG: 44 / 0 / 56

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

Przygotuj składniki. Wlej żelatynę do naczynia ogniotrwałego, zalej zimną przegotowaną wodą i włóż do kuchenki mikrofalowej na 15 sekund na maksymalną moc. Jeśli w tym czasie żelatyna się nie rozpuści, musisz kontynuować proces przez kolejne 5 sekund. Ale ta metoda przygotowania żelatyny zależy również od jej jakości i właściwości, dlatego najpierw musisz zapoznać się z instrukcjami podanymi na opakowaniu żelatyny. Mieszaninę galaretki pozostawić do ostygnięcia. Wlej sfermentowane mleko do głębokiej miski lub miski blendera (produkt musi być świeży). Kaloryczność ryazhenka można wybrać w zależności od preferencji smakowych, Zwykle ten produkt zawiera 1-6% tłuszczu mlecznego. Dodaj proszek kakaowy, lepiej jest użyć naturalnego kakao (jest bardziej przydatne), bez różnych dodatków. Do smaku i pożądania (jeśli nie jest to danie dietetyczne) można dodać cukier lub inny słodzik. Wlej schłodzoną mieszaninę galaretki i wymieszaj mikserem, blenderem lub ręczną trzepaczką, aby wszystkie składniki się wymieszały i połączyły. Wlej podstawę sufletu do misek lub szklanek i wyślij do lodówki na pół godziny lub godzinę. Deser jest gotowy. Podajemy go do stołu.
ryazhenka to bardzo przydatny produkt. Po wypiciu szklanki ryazhenka można zaspokoić 25% zapotrzebowania na wapń, 29% - w fosfor. Witaminy i minerały, takie jak magnez, sód, potas, żelazo, witaminy z grupy B. Również ten napój zawiera białka, kwasy organiczne i aminokwasy, niacynę, kwas askorbinowy. Ryazhenka jest przydatna w chorobach pęcherzyka żółciowego, migrenach, nadciśnieniu, otyłości, miażdżycy, patologii wątroby, nerek. Żelatyna jest również niezbędnym produktem dla organizmu. Jest również przydatny w odchudzaniu, gotowane z nim potrawy są niskokaloryczne. Żelatyna zawiera glicynę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania mózgu, prolinę i lizynę-aminokwasy biorące udział w procesie odbudowy chrząstki, alaninę regulującą metabolizm energetyczny, pracę układu odpornościowego i poziom cukru. Dlatego deser przygotowany na bazie ryazhenka i żelatyny. Jest nie tylko dietetyczny, ale także bardzo przydatny.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ryazhenka - 85   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy