Zupa z soczewicy z mięsem i ziemniakami

niesamowicie pyszne, bardzo jasne i satysfakcjonujące! Zupa z czerwonej soczewicy z mięsem i ziemniakami doskonale nasyci w chłodne wieczory. Możesz użyć dowolnego mięsa: wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka z indykiem.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 44 % 4 g
48 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. W przepisie wykorzystano miąższ wołowy, ale zupę można przygotować z absolutnie każdym mięsem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wołowinę pod bieżącą wodą, Wyślij do rondla, zalej zimną wodą. Przykryj, umieść na dużym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy woda zacznie wrzeć, otwórz pokrywkę i zdejmij piankę łyżką. Posolić. Następnie zmniejsz ogień do średniego, gotuj mięso przez godzinę lub półtorej (w zależności od tego, jakiej części wołowiny używasz do zupy).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania mięsa ugotuj resztę składników. Obierz cebulę, pokrój na pół i drobno posiekaj każdą połowę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj paprykę, pokrój na pół i usuń nasiona łodygą. Pokroić w drobną kostkę. Drobno posiekaj obrany czosnek lub przepuść przez prasę czosnkową.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój pomidora losowo na niezbyt duże kawałki. W razie potrzeby możesz wcześniej usunąć skórkę z pomidora. Aby to zrobić, zalej pomidora wrzącą wodą i pozostaw na minutę, a następnie delikatnie spuść wodę i obierz pomidora.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej. Wyślij cebulę, paprykę, marchewkę i czosnek na patelnię i mieszając smaż przez chwilę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przepłucz czerwoną soczewicę w zimnej wodzie kilka razy, aż woda będzie czysta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj ziemniaki do garnka z gotowym mięsem. Ogień do maksimum.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie wyślij soczewicę, wszystko wymieszaj. Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do średniej, przykryj patelnię pokrywką i gotuj, aż ziemniaki i soczewica będą gotowe. Zajmie to około 15-20 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij mięso z patelni widelcem. Ogień ponownie do maksimum. Wyślij smażenie na patelnię.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po ugotowaniu dodaj pomidory do zupy. Spróbuj soli, jeśli chcesz dodać sól.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój mięso na kawałki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Umyj warzywa i drobno posiekaj. W przepisie użyto pietruszki. Koperek i zielona cebula również działają dobrze. Wyślij mięso do zupy, a następnie warzywa. Zdjąć z ognia, przykryć patelnię pokrywką i odstawić na chwilę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podczas serwowania zupę można posypać ziele angielskie. Będzie również pyszny ze śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal / 100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal / 100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g

Podobne przepisy