skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. W przepisie wykorzystano miąższ wołowy, ale zupę można przygotować z absolutnie każdym mięsem.
Krok 2:
Opłucz wołowinę pod bieżącą wodą, Wyślij do rondla, zalej zimną wodą. Przykryj, umieść na dużym ogniu.
Krok 3:
Gdy woda zacznie wrzeć, otwórz pokrywkę i zdejmij piankę łyżką. Posolić. Następnie zmniejsz ogień do średniego, gotuj mięso przez godzinę lub półtorej (w zależności od tego, jakiej części wołowiny używasz do zupy).
Krok 4:
Podczas gotowania mięsa ugotuj resztę składników. Obierz cebulę, pokrój na pół i drobno posiekaj każdą połowę.
Krok 5:
Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce.
Krok 6:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Krok 7:
Umyj paprykę, pokrój na pół i usuń nasiona łodygą. Pokroić w drobną kostkę. Drobno posiekaj obrany czosnek lub przepuść przez prasę czosnkową.
Krok 8:
Pokrój pomidora losowo na niezbyt duże kawałki. W razie potrzeby możesz wcześniej usunąć skórkę z pomidora. Aby to zrobić, zalej pomidora wrzącą wodą i pozostaw na minutę, a następnie delikatnie spuść wodę i obierz pomidora.
Krok 9:
Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej. Wyślij cebulę, paprykę, marchewkę i czosnek na patelnię i mieszając smaż przez chwilę.
Krok 10:
Przepłucz czerwoną soczewicę w zimnej wodzie kilka razy, aż woda będzie czysta.
Krok 11:
Dodaj ziemniaki do garnka z gotowym mięsem. Ogień do maksimum.
Krok 12:
Następnie wyślij soczewicę, wszystko wymieszaj. Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do średniej, przykryj patelnię pokrywką i gotuj, aż ziemniaki i soczewica będą gotowe. Zajmie to około 15-20 minut.
Krok 13:
Wyjmij mięso z patelni widelcem. Ogień ponownie do maksimum. Wyślij smażenie na patelnię.
Krok 14:
Po ugotowaniu dodaj pomidory do zupy. Spróbuj soli, jeśli chcesz dodać sól.
Krok 15:
Pokrój mięso na kawałki.
Krok 16:
Umyj warzywa i drobno posiekaj. W przepisie użyto pietruszki. Koperek i zielona cebula również działają dobrze. Wyślij mięso do zupy, a następnie warzywa. Zdjąć z ognia, przykryć patelnię pokrywką i odstawić na chwilę.
Krok 17:
Podczas serwowania zupę można posypać ziele angielskie. Będzie również pyszny ze śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal / 100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal / 100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal/100g