ormiańskie pomidory na zimę

pikantne, pachnące, jasne, soczyste, na świątecznym stole! Ormiańskie pomidory na zimę będą świetną przekąską na wakacje i urozmaicą Twój stół w porze lunchu. A niezrównany aromat ziół i przypraw nie pozostawi nikogo obojętnym!
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
29 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pomidory po ormiańsku na zimę? Wcale nie jest to trudne, jeśli przestrzegasz kilku zasad. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Dokładnie umyj warzywa w ciepłej wodzie i osusz. Moczyć warzywa przez 15 minut w misce z zimną wodą z dodatkiem soli i octu w ilości jednej łyżki stołowej na litr wody, a następnie dokładnie spłukać pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj słoiki sodą oczyszczoną w gorącej wodzie i dokładnie spłucz. Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Może to być para, piekarnik lub jak moja kuchenka mikrofalowa. Żelazne pokrywki gotować przez 10 minut na średnim ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory wzdłuż boku łodygi na 3/4 długości. Pomidory są gęste, najlepiej mięsiste i niezbyt duże.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Osusz czyste warzywa i bardzo drobno posiekaj, włóż do miski. Ostra papryka obierz nasiona i pokrój bardzo drobno, Dodaj do zieleni i wymieszaj. Ilość papryki zależy od smaku i ostrości samej papryki. Można tu również dodać drobno posiekany czosnek, ale wolimy dodawać go bezpośrednio do słoika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wypełnij cięcie pomidorami masą ziół i papryki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostrożnie włóż nadziewane pomidory do słoików. Nie musisz próbować układać ich ciasno, jak w przypadku zwykłego solenia, skręcać, a następnie nie możesz ich normalnie usunąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej czystą wodę do rondla i dodaj cukier.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól do solanki, wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj przez 2 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej ocet do wrzącej solanki i zagotuj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Czosnek obrać i pokroić w kliny. Umieść czosnek w słoikach z pomidorami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij słoiki wrzącą solanką i pozostaw na 2 godziny, przykrywając je gotowanymi pokrywkami. Następnie odcedź solankę, zagotuj, napełnij słoiki i zwiń. Owinąć słoiki ciepłym kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przechowuj słoiki z pomidorami po ormiańsku w chłodnym, suchym miejscu. Smacznego.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy