sos pomidorowy do pizzy

najlepsze, ze zwykłych potraw, łatwe do przygotowania! Sos pomidorowy do pizzy jest najbardziej niezbędnym składnikiem ulubionego dania wszystkich. Zrobiony z koncentratu pomidorowego sos ma bogaty kolor i smakuje jak w pizzerii!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 55 % 12 g
105 kcal
IG: 82 / 0 / 18

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy? Przygotuj jedzenie. Wybierz koncentrat pomidorowy bez dodatków, kompozycja powinna zawierać tylko pomidory. Zamiast oliwy z oliwek nadaje się zwykła roślina, bez zapachu. Ale z oliwką okaże się smaczniejszy. Oprócz bazylii możesz dodać inne przyprawy, lubię dodawać oregano lub mieszankę włoskich ziół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić bardzo drobno.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do przygotowania sosu lepiej jest użyć naczynia z grubym dnem lub patelni z nieprzywierającą powłoką. Wzięłam patelnię. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, włóż do niej czosnek. Na umiarkowanym ogniu potnij czosnek przez 1 minutę, aby nadać olejowi lekki pikantny smak. W takim przypadku obróć talerze czosnku kilka razy, aby się nie przypaliły. Następnie usuń czosnek z patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelnię włożyć posiekaną cebulę, smażyć na małym ogniu na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż koncentrat pomidorowy do cebuli, wymieszaj. Podgrzej koncentrat pomidorowy na małym ogniu przez 1 minutę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wodę, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól, cukier, suszoną bazylię lub inne przyprawy do sosu, wymieszaj. Radzę spróbować sosu do smaku, aby dodać brakujące składniki. Niech sos się zagotuje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje, około 5 do 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij sos z ognia, odstaw pod przykryciem na 15 minut. Zbyt długie utrzymywanie sosu na ogniu nie jest konieczne, w przeciwnym razie będzie zbyt gęsty. Ponadto po schłodzeniu sos zgęstnieje jeszcze bardziej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sos pomidorowy jest gotowy. Możesz zacząć robić pizzę. Miłego pieczenia!

sos pomidorowy do pizzy można również przygotować ze świeżych lub konserwowanych pomidorów.
z aromatycznych ziół bazylia jest prawie niezbędnym składnikiem sosu do pizzy. Zamiast suszonej bazylii dobrze jest również używać świeżych ziół, które mają bardziej wyraźny smak i aromat. W takim przypadku sos nie musi być zaparzany, można go użyć natychmiast po ugotowaniu.
bazylię można uzupełnić oregano. Odpowiednie są również gotowe mieszanki ziół (włoskie, prowansalskie).
jeśli chcesz, aby czosnek był obecny w sosie, możesz go bardzo drobno posiekać lub przepuścić przez prasę i dodać do sosu w kroku 8.

aby domowy sos był smaczny i zdrowy, ważne jest, aby wybrać dobrej jakości koncentrat pomidorowy.
Etykieta wysokiej jakości koncentratu pomidorowego powinna zawierać słowo GOST. Skład takiego produktu obejmuje tylko pomidory i wodę. Bez soli i innych wypełniaczy, a tym bardziej zagęszczaczy, konserwantów i sztucznych barwników.
dobra pasta pomidorowa ma bogaty czerwony kolor.

podana ilość sosu wystarcza na około 3 średnie pizze. Jest przygotowywany prosto i szybko. Moim zdaniem, pod względem użyteczności, jest to najlepszy zamiennik sosów sklepowych.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy