Sałatka z surowymi pieczarkami po parysku

Harmonia koloru i smaku zachwyci Twoich bliskich!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 72 % 13 g
węglowodany 11 % 2 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

podobnie jak wiele przystawek kuchni francuskiej, ta sałatka na uroczystą kolację jest prosta, ale jednocześnie wyrafinowana. Najpierw przygotujmy dressing.Aby to zrobić, wymieszaj majonez z musztardą i śmietaną. A im są grubsze, tym lepiej. Wymieszaj olej z orzechów włoskich z octem i dodaj sól i pieprz do smaku. Teraz wszystko wymieszaj. Pieczarki dobrze opłucz pod bieżącą wodą, aby nigdzie nie było ziemi. Pokrój je w kliny i włóż do salaterki.Wlej połowę naszej mieszanki i odstaw na chwilę. Powiedzmy piętnaście minut. Ma to na celu trochę marynowania grzybów. Następnie wrzuć tutaj pomidory, zieloną cebulę i liście sałaty, tylko wstępnie posiekane. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw pozostałym dressingiem i posyp małymi kostkami boczku na wierzchu. Jeśli jesteś wegetarianinem, możesz go zastąpić prażonymi orzechami laskowymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 570   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy