skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej ziele angielskie do moździerza, rozłóż groszek czarnego pieprzu, dodaj kardamon i goździki, zmiel tłuczkiem na proszek.
2. Obierz cebulę, posiekaj nożem. Obierz czosnek i imbir, przepuść przez prasę. Na patelni z grubym dnem rozprowadzamy kleik czosnkowo-imbirowy i cebulę, dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, dodajemy pikantną mieszankę moździerza, wlewamy wino i sos sojowy, ubijamy mieszaninę blenderem.
3. Wysyłamy rondel do ognia, doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, gotujemy przez 3 minuty, a następnie usuwamy z ognia, nalegamy pod zamkniętą pokrywką przez 15-20 minut.
4. Moje jabłko, obieramy skórkę, wycinamy rdzeń z nasionami, kroimy owoce w drobną kostkę, smażymy jabłko na oleju słonecznikowym przez 1-2 minuty, następnie wlewamy sok brzoskwiniowy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką, aż jabłka staną się miękkie.
5. Łączymy zawartość patelni i patelni, ubijamy blenderem, po czym
przecieramy przez sito (ten punkt można przeoczyć, jeśli obecność dużych kawałków przypraw w sosie nie jest mylona).
6. W powstałym sosie wlej koniak, wlej cukier i dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i wyślij do ognia, gotuj przez kilka minut na małym ogniu.
7. Skrobię rozcieńczamy w zimnej wodzie i dodajemy do sosu wraz z octem jabłkowym, ponownie doprowadzamy do wrzenia.
w tym momencie sos jest całkowicie gotowy. Można go schłodzić, wlać do małych słoików lub butelek i przechowywać w lodówce.
Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal / 100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal / 100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Sok brzoskwiniowy - 69 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal / 100g