sos Południowy

pikantny sos jest niezbędnym pomocnikiem gospodyni! SOS Południowy ma słodko-kwaśny smak, emanuje doskonałym aromatem przypraw. Ten sos można przyprawić kebabem lub smażonym ptakiem, dodać do przekąsek i innych zimnych potraw. Z podanej ilości składników uzyskuje się około 900 ml sosu, który należy przechowywać w lodówce.
TashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 73 % 19 g
106 kcal
IG: 89 / 0 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Wlej ziele angielskie do moździerza, rozłóż groszek czarnego pieprzu, dodaj kardamon i goździki, zmiel tłuczkiem na proszek.

2. Obierz cebulę, posiekaj nożem. Obierz czosnek i imbir, przepuść przez prasę. Na patelni z grubym dnem rozprowadzamy kleik czosnkowo-imbirowy i cebulę, dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, dodajemy pikantną mieszankę moździerza, wlewamy wino i sos sojowy, ubijamy mieszaninę blenderem.

3. Wysyłamy rondel do ognia, doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, gotujemy przez 3 minuty, a następnie usuwamy z ognia, nalegamy pod zamkniętą pokrywką przez 15-20 minut.

4. Moje jabłko, obieramy skórkę, wycinamy rdzeń z nasionami, kroimy owoce w drobną kostkę, smażymy jabłko na oleju słonecznikowym przez 1-2 minuty, następnie wlewamy sok brzoskwiniowy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką, aż jabłka staną się miękkie.

5. Łączymy zawartość patelni i patelni, ubijamy blenderem, po czym
przecieramy przez sito (ten punkt można przeoczyć, jeśli obecność dużych kawałków przypraw w sosie nie jest mylona).

6. W powstałym sosie wlej koniak, wlej cukier i dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i wyślij do ognia, gotuj przez kilka minut na małym ogniu.

7. Skrobię rozcieńczamy w zimnej wodzie i dodajemy do sosu wraz z octem jabłkowym, ponownie doprowadzamy do wrzenia.

w tym momencie sos jest całkowicie gotowy. Można go schłodzić, wlać do małych słoików lub butelek i przechowywać w lodówce.

Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal / 100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal / 100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Sok brzoskwiniowy - 69   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal / 100g

Podobne przepisy