Shkara z gromadnika
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
rozmrozić rybę, umyć, wypatroszyć i oczyścić głowy!
obierz cebulę i pokrój w półpierścienie lub całe pierścienie.
do marynaty: sól, cukier, pieprz, cynamon i sok z limonki (cytryny) włóż do miski. Zaparz mocną herbatę w 200 ml wrzącej wody, odcedź i wymieszaj gorącą herbatę z zawartością miski, dokładnie wymieszaj, aby rozpuścić sól i cukier. Gdy mieszanina ostygnie, dodaj Rast. olej.
następnie wszystko jest proste: weź głęboką patelnię lub patelnię - rozłóż połowę gromadnika warstwą 1 m, połowę cebuli i kilka liści laurowych na wierzchu, a następnie pozostałą rybę, pozostałą cebulę i kilka liści laurowych. Napełnij wszystko marynatą, połóż talerz na prasie na wierzchu, aby ryba nie "skakała" podczas duszenia,przykryj pokrywką i ustaw najwolniejszy ogień na dokładnie 1 godzinę.
w międzyczasie ugotujemy ziemniaki do dekoracji, do których nie dodamy nic oprócz szczypty soli. Gdy ryba będzie gotowa, podawaj ją z ziemniakami i posiekanymi ziołami. Napoje - do wyboru))). Smacznego.
fakt, że ryba okazuje się pachnąca, oznacza nic nie mówić. Mąż na klatce schodowej ma już zapach, poszedł do domu i od razu pobiegł na obiad. Więc...myślę, że docenisz danie, które znalazłem!!! Dziękuję tym uroczym rybakom, którzy to wymyślili))))
obierz cebulę i pokrój w półpierścienie lub całe pierścienie.
do marynaty: sól, cukier, pieprz, cynamon i sok z limonki (cytryny) włóż do miski. Zaparz mocną herbatę w 200 ml wrzącej wody, odcedź i wymieszaj gorącą herbatę z zawartością miski, dokładnie wymieszaj, aby rozpuścić sól i cukier. Gdy mieszanina ostygnie, dodaj Rast. olej.
następnie wszystko jest proste: weź głęboką patelnię lub patelnię - rozłóż połowę gromadnika warstwą 1 m, połowę cebuli i kilka liści laurowych na wierzchu, a następnie pozostałą rybę, pozostałą cebulę i kilka liści laurowych. Napełnij wszystko marynatą, połóż talerz na prasie na wierzchu, aby ryba nie "skakała" podczas duszenia,przykryj pokrywką i ustaw najwolniejszy ogień na dokładnie 1 godzinę.
w międzyczasie ugotujemy ziemniaki do dekoracji, do których nie dodamy nic oprócz szczypty soli. Gdy ryba będzie gotowa, podawaj ją z ziemniakami i posiekanymi ziołami. Napoje - do wyboru))). Smacznego.
fakt, że ryba okazuje się pachnąca, oznacza nic nie mówić. Mąż na klatce schodowej ma już zapach, poszedł do domu i od razu pobiegł na obiad. Więc...myślę, że docenisz danie, które znalazłem!!! Dziękuję tym uroczym rybakom, którzy to wymyślili))))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Gromadnik - 113 kcal/100g