jęczmień z wołowiną i mieszanką warzyw

zdrowa owsianka smakuje jeszcze lepiej dzięki mięsu i warzywom! Prosty przepis i pyszny wynik. Pyszne, szybkie i proste!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 20 % 6 g
węglowodany 53 % 16 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
1. Zagotuj jęczmień do połowy ugotowany w dużej ilości osolonej wody, spuść wodę, opłucz jęczmień i pozwól wodzie spłynąć.
2. Mięso pokroić w kostkę 1x1 cm marynować w marynacie z soli, pieprzu i soku z cytryny, wstawić do lodówki na 1 godzinę. Usuń nadmiar płynu z marynowanego mięsa, wytrzyj ręcznikami papierowymi. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż lekko na złoty kolor, dodaj trochę wody i gotuj przez 20 minut na średnim ogniu.
3. Cebulę obrać i drobno posiekać, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i lekko podsmażyć, aż będzie przezroczysta, dodać grzyby i razem podsmażyć. Dodaj mięso.
4. Czosnek zmiażdżony i pokrojony nożem, Zira rozgnieciona rękami, dodaj paprykę do mięsa, cebuli i grzybów i gotuj na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.
5. Dodaj mieszankę warzywną i jęczmień do mięsa. Sól, pieprz i dodaj bulion warzywny. Przykryj i gotuj przez 5-7 minut, aż płyn się zagotuje i jęczmień będzie gotowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal / 100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal / 100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy