jęczmień z wołowiną i mieszanką warzyw
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Zagotuj jęczmień do połowy ugotowany w dużej ilości osolonej wody, spuść wodę, opłucz jęczmień i pozwól wodzie spłynąć.
2. Mięso pokroić w kostkę 1x1 cm marynować w marynacie z soli, pieprzu i soku z cytryny, wstawić do lodówki na 1 godzinę. Usuń nadmiar płynu z marynowanego mięsa, wytrzyj ręcznikami papierowymi. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż lekko na złoty kolor, dodaj trochę wody i gotuj przez 20 minut na średnim ogniu.
3. Cebulę obrać i drobno posiekać, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i lekko podsmażyć, aż będzie przezroczysta, dodać grzyby i razem podsmażyć. Dodaj mięso.
4. Czosnek zmiażdżony i pokrojony nożem, Zira rozgnieciona rękami, dodaj paprykę do mięsa, cebuli i grzybów i gotuj na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.
5. Dodaj mieszankę warzywną i jęczmień do mięsa. Sól, pieprz i dodaj bulion warzywny. Przykryj i gotuj przez 5-7 minut, aż płyn się zagotuje i jęczmień będzie gotowy.
2. Mięso pokroić w kostkę 1x1 cm marynować w marynacie z soli, pieprzu i soku z cytryny, wstawić do lodówki na 1 godzinę. Usuń nadmiar płynu z marynowanego mięsa, wytrzyj ręcznikami papierowymi. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż lekko na złoty kolor, dodaj trochę wody i gotuj przez 20 minut na średnim ogniu.
3. Cebulę obrać i drobno posiekać, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i lekko podsmażyć, aż będzie przezroczysta, dodać grzyby i razem podsmażyć. Dodaj mięso.
4. Czosnek zmiażdżony i pokrojony nożem, Zira rozgnieciona rękami, dodaj paprykę do mięsa, cebuli i grzybów i gotuj na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.
5. Dodaj mieszankę warzywną i jęczmień do mięsa. Sól, pieprz i dodaj bulion warzywny. Przykryj i gotuj przez 5-7 minut, aż płyn się zagotuje i jęczmień będzie gotowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal / 100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal / 100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g