chleb z mąki owsianej i pszennej

cudowny Chleb z delikatnym miękiszem i lekkimi nutami kolendry! Bardzo delikatny miękisz o bardzo lekkim aromacie kolendry. Pyszny chlebek!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 74 % 45 g
282 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
gotowanie:
1) aktywacja drożdży( jeśli szybko działają suche): w szklance ciepłej serwatki rozpuść 1 łyżeczkę cukru i dodaj drożdże, przykryj folią spożywczą, a na wierzchu ręcznikiem, odstaw, aż pojawi się Piankowa czapka (jest to wskaźnik, że drożdże zostały aktywowane).
2) przesiej dwa rodzaje mąki do miski.
3) podgrzej serwatkę 230 ml do temperatury pokojowej i rozpuść w niej pozostały cukier i sól.
4) wlej wodę z cukrem i solą oraz aktywowane drożdże do przesianej mąki.
5) dodaj olej roślinny, mieloną kolendrę i zagniataj miękkie, elastyczne ciasto.
6) zagniataj ciasto przez 10-15 minut. Powinien stać się elastyczny i nie przyklejać się do rąk. Nasmaruj naczynie do proofingu olejem i ułóż ciasto, lekko posmaruj powierzchnię ciasta olejem. Dokręć miskę ciasta folią spożywczą i umieść ją w ciepłym miejscu. Przez 2 godziny (powinien wzrosnąć 3 razy).
7) Gdy ciasto wzrośnie trzykrotnie, musisz je ugniatać i uderzyć o stół, aby wydostało się dodatkowe powietrze.
8) rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę i przekręć w rolkę i ściśnij krawędź, bez względu na to, co się rozłoży podczas pieczenia. Ciasto lekko przetoczyć i włożyć do formy natłuszczonej szwem w dół.
przykryj formę przyszłym chlebem folią i ustaw na ostatnie 30 minut.
9) przed pieczeniem wykonaj nacięcia ostrym nożem, posmaruj wierzch chleba wodą i do nagrzanego piekarnika!
10) Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Umieść miskę z wodą na dnie piekarnika. I piec w temperaturze 220C z parą przez 10-15 minut, następnie wyjmij miskę z wodą i piecz w temperaturze 200C – 30 - 40 minut na złoty kolor. W razie potrzeby obróć chleb o 180 stopni.
11) po upieczeniu chleba wyłącz piekarnik i otwórz drzwi i przytrzymaj chleb przez kolejne 5-7 minut, bez względu na to, co pęknie od szoku temperaturowego.
12) wyciągnij chleb przykryj ręcznikiem, pozwól mu lekko ostygnąć pole wyciągnij z formy i zawiń w ręcznik, ostudź na ruszcie.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy