chleb z mąki owsianej i pszennej
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotowanie:
1) aktywacja drożdży( jeśli szybko działają suche): w szklance ciepłej serwatki rozpuść 1 łyżeczkę cukru i dodaj drożdże, przykryj folią spożywczą, a na wierzchu ręcznikiem, odstaw, aż pojawi się Piankowa czapka (jest to wskaźnik, że drożdże zostały aktywowane).
2) przesiej dwa rodzaje mąki do miski.
3) podgrzej serwatkę 230 ml do temperatury pokojowej i rozpuść w niej pozostały cukier i sól.
4) wlej wodę z cukrem i solą oraz aktywowane drożdże do przesianej mąki.
5) dodaj olej roślinny, mieloną kolendrę i zagniataj miękkie, elastyczne ciasto.
6) zagniataj ciasto przez 10-15 minut. Powinien stać się elastyczny i nie przyklejać się do rąk. Nasmaruj naczynie do proofingu olejem i ułóż ciasto, lekko posmaruj powierzchnię ciasta olejem. Dokręć miskę ciasta folią spożywczą i umieść ją w ciepłym miejscu. Przez 2 godziny (powinien wzrosnąć 3 razy).
7) Gdy ciasto wzrośnie trzykrotnie, musisz je ugniatać i uderzyć o stół, aby wydostało się dodatkowe powietrze.
8) rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę i przekręć w rolkę i ściśnij krawędź, bez względu na to, co się rozłoży podczas pieczenia. Ciasto lekko przetoczyć i włożyć do formy natłuszczonej szwem w dół.
przykryj formę przyszłym chlebem folią i ustaw na ostatnie 30 minut.
9) przed pieczeniem wykonaj nacięcia ostrym nożem, posmaruj wierzch chleba wodą i do nagrzanego piekarnika!
10) Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Umieść miskę z wodą na dnie piekarnika. I piec w temperaturze 220C z parą przez 10-15 minut, następnie wyjmij miskę z wodą i piecz w temperaturze 200C – 30 - 40 minut na złoty kolor. W razie potrzeby obróć chleb o 180 stopni.
11) po upieczeniu chleba wyłącz piekarnik i otwórz drzwi i przytrzymaj chleb przez kolejne 5-7 minut, bez względu na to, co pęknie od szoku temperaturowego.
12) wyciągnij chleb przykryj ręcznikiem, pozwól mu lekko ostygnąć pole wyciągnij z formy i zawiń w ręcznik, ostudź na ruszcie.
smacznego!
1) aktywacja drożdży( jeśli szybko działają suche): w szklance ciepłej serwatki rozpuść 1 łyżeczkę cukru i dodaj drożdże, przykryj folią spożywczą, a na wierzchu ręcznikiem, odstaw, aż pojawi się Piankowa czapka (jest to wskaźnik, że drożdże zostały aktywowane).
2) przesiej dwa rodzaje mąki do miski.
3) podgrzej serwatkę 230 ml do temperatury pokojowej i rozpuść w niej pozostały cukier i sól.
4) wlej wodę z cukrem i solą oraz aktywowane drożdże do przesianej mąki.
5) dodaj olej roślinny, mieloną kolendrę i zagniataj miękkie, elastyczne ciasto.
6) zagniataj ciasto przez 10-15 minut. Powinien stać się elastyczny i nie przyklejać się do rąk. Nasmaruj naczynie do proofingu olejem i ułóż ciasto, lekko posmaruj powierzchnię ciasta olejem. Dokręć miskę ciasta folią spożywczą i umieść ją w ciepłym miejscu. Przez 2 godziny (powinien wzrosnąć 3 razy).
7) Gdy ciasto wzrośnie trzykrotnie, musisz je ugniatać i uderzyć o stół, aby wydostało się dodatkowe powietrze.
8) rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę i przekręć w rolkę i ściśnij krawędź, bez względu na to, co się rozłoży podczas pieczenia. Ciasto lekko przetoczyć i włożyć do formy natłuszczonej szwem w dół.
przykryj formę przyszłym chlebem folią i ustaw na ostatnie 30 minut.
9) przed pieczeniem wykonaj nacięcia ostrym nożem, posmaruj wierzch chleba wodą i do nagrzanego piekarnika!
10) Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Umieść miskę z wodą na dnie piekarnika. I piec w temperaturze 220C z parą przez 10-15 minut, następnie wyjmij miskę z wodą i piecz w temperaturze 200C – 30 - 40 minut na złoty kolor. W razie potrzeby obróć chleb o 180 stopni.
11) po upieczeniu chleba wyłącz piekarnik i otwórz drzwi i przytrzymaj chleb przez kolejne 5-7 minut, bez względu na to, co pęknie od szoku temperaturowego.
12) wyciągnij chleb przykryj ręcznikiem, pozwól mu lekko ostygnąć pole wyciągnij z formy i zawiń w ręcznik, ostudź na ruszcie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g