skład / składniki
metoda gotowania
1. Moje jabłka pod bieżącą wodą. Następnie obieramy je, kroimy na cztery części, wycinamy rdzeń nasionami.
2. Obrane jabłka układamy na patelni z grubym dnem.
3. Wlej cukier do jabłek. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go natychmiast do jabłek. Wlej również wodę.
4. Wysyłamy patelnię do ognia. Gotuj jabłka przez 10-15 minut. Cała wilgoć powinna odparować, a owoce powinny stać się miękkie. W tym procesie mieszaj, aby jabłka się nie przypaliły.
5. Zmiel jabłka blenderem, aby uzyskać mus jabłkowy. Możesz również przetrzeć je przez sito, tylko bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć.
6. Rozłóż mus jabłkowy w misce, dodaj do niego krem. Jeśli krem został przygotowany bezpośrednio do tego przepisu, powinien najpierw dobrze ostygnąć.
7. Dokładnie wymieszaj składniki, aż będą gładkie. Wybieramy pojemnik na lody, powinna to być taca lub prostokątny kształt. Najważniejsze jest to, że warstwa lodów w nim nie jest zbyt gruba, nie więcej niż 3 centymetry.
8. Rozłóż masę w wybranym pojemniku, wyrównaj. Przykryj folią spożywczą i wyślij do zamrażarki na dwie godziny.
9. Po określonym czasie wyjmujemy lody, nie są one jeszcze zamrożone. Wymieszaj go szpatułką. Jest to konieczne, aby uzyskać lekką i przewiewną konsystencję.
10. Zwracamy lody do zamrażarki na kolejne dwie godziny.
lody układamy w porcjach za pomocą specjalnej łyżki. Udekoruj do smaku, możesz po prostu listkiem mięty. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Budyń - 212 kcal/100g