lody jabłkowe

orzeźwiająca uczta! Gotuj i poczęstuj się! Lody jabłkowe to pyszny deser owocowy. Szczególnie ważne jest przygotowanie go latem, kiedy chcesz czegoś zimnego i orzeźwiającego. Krem można przygotować bezpośrednio do lodów lub użyć gotowego. Najpierw z jabłek przygotowuje się puree, a następnie łączy ze śmietaną. Zamraża się w kilku etapach. Jabłka do gotowania powinny być słodkie, soczyste, miękkie. Dobrze, jeśli szybko się gotują. Wtedy łatwiej będzie je zmielić dowolną wybraną metodą.
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 69 % 18 g
128 kcal
IG: 72 / 0 / 28

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 30 min

1. Moje jabłka pod bieżącą wodą. Następnie obieramy je, kroimy na cztery części, wycinamy rdzeń nasionami.

2. Obrane jabłka układamy na patelni z grubym dnem.

3. Wlej cukier do jabłek. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go natychmiast do jabłek. Wlej również wodę.

4. Wysyłamy patelnię do ognia. Gotuj jabłka przez 10-15 minut. Cała wilgoć powinna odparować, a owoce powinny stać się miękkie. W tym procesie mieszaj, aby jabłka się nie przypaliły.

5. Zmiel jabłka blenderem, aby uzyskać mus jabłkowy. Możesz również przetrzeć je przez sito, tylko bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć.

6. Rozłóż mus jabłkowy w misce, dodaj do niego krem. Jeśli krem został przygotowany bezpośrednio do tego przepisu, powinien najpierw dobrze ostygnąć.

7. Dokładnie wymieszaj składniki, aż będą gładkie. Wybieramy pojemnik na lody, powinna to być taca lub prostokątny kształt. Najważniejsze jest to, że warstwa lodów w nim nie jest zbyt gruba, nie więcej niż 3 centymetry.

8. Rozłóż masę w wybranym pojemniku, wyrównaj. Przykryj folią spożywczą i wyślij do zamrażarki na dwie godziny.

9. Po określonym czasie wyjmujemy lody, nie są one jeszcze zamrożone. Wymieszaj go szpatułką. Jest to konieczne, aby uzyskać lekką i przewiewną konsystencję.

10. Zwracamy lody do zamrażarki na kolejne dwie godziny.

lody układamy w porcjach za pomocą specjalnej łyżki. Udekoruj do smaku, możesz po prostu listkiem mięty. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Budyń - 212   kcal/100g

Podobne przepisy