skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę grzyby cebula jajka i korzeń selera? Pieczarki używamy na surowo. Aby to zrobić, musisz wybrać małe, młode i twarde. Należy je umyć i obrać ze skóry na czapkach. Ogórki będą również świeże w sałatce, dobrze je umyj. Weź zieloną cebulę, ugotuj jajka na twardo i ostudź. Do smaku potrzebna będzie również świeża bazylia i kawałek korzenia selera. Do sosu sałatkowego weź lekki majonez i sól do smaku.
Krok 2:
Pokrój pieczarki na talerze.
Krok 3:
Pokrój ogórki na ćwiartki wzdłuż, a następnie pokrój w trójkąty.
Krok 4:
Zetrzyj korzeń selera na grubej tarce.
Krok 5:
Drobno posiekaj zieloną cebulę razem z bazylią.
Krok 6:
Jajka na twardo pokrój w taki sam sposób jak ogórki, najpierw wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek.
Krok 7:
Wszystkie pokruszone produkty – grzyby, ogórki, cebula, bazylia, korzeń selera, jajka – włóż do miski.
Krok 8:
Sól sałatkę i dopraw lekkim majonezem.
Krok 9:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce-sałatka z grzybów, cebuli, jajek jest gotowa.
Krok 10:
Włóż gotową sałatkę do salaterki i podawaj jako zimną przekąskę. Taka sałatka jest dobra zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g