Sałatka grzyby cebula jajka i korzeń selera

Delikatna sałatka z surowych pieczarek, szczypiorku i jajek. Szybka, aromatyczna sałatka o bardzo delikatnym smaku. Świetne połączenie surowych pieczarek z zieloną cebulą i gotowanymi jajkami. Taka sałatka urozmaica menu świątecznego stołu.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 68 % 15 g
węglowodany 9 % 2 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę grzyby cebula jajka i korzeń selera? Pieczarki używamy na surowo. Aby to zrobić, musisz wybrać małe, młode i twarde. Należy je umyć i obrać ze skóry na czapkach. Ogórki będą również świeże w sałatce, dobrze je umyj. Weź zieloną cebulę, ugotuj jajka na twardo i ostudź. Do smaku potrzebna będzie również świeża bazylia i kawałek korzenia selera. Do sosu sałatkowego weź lekki majonez i sól do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pieczarki na talerze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ogórki na ćwiartki wzdłuż, a następnie pokrój w trójkąty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj korzeń selera na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj zieloną cebulę razem z bazylią.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka na twardo pokrój w taki sam sposób jak ogórki, najpierw wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystkie pokruszone produkty – grzyby, ogórki, cebula, bazylia, korzeń selera, jajka – włóż do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól sałatkę i dopraw lekkim majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce-sałatka z grzybów, cebuli, jajek jest gotowa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż gotową sałatkę do salaterki i podawaj jako zimną przekąskę. Taka sałatka jest dobra zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy