sos musztardowo-śmietanowy

pikantność musztardy i delikatność kwaśnej śmietany w jednym sosie! Naprawdę wszechstronny SOS zarówno do dań zimnych, jak i gorących. Może być stosowany do sosów sałatkowych, podawany z mięsem i rybami oraz do pieczenia drobiu w tym sosie. Pikantny kremowy smak doskonale zwiększa apetyt.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 75 % 21 g
węglowodany 14 % 4 g
225 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sos, potrzebujesz: kwaśnej śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu, soli, ostrej mielonej papryki, ostrej Rosyjskiej musztardy, suszonych ziół i soku z cytryny. Gęstość, smak i zawartość kalorii w sosie będą zależeć od zawartości tłuszczu w śmietanie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małej misce do kwaśnej śmietany dodaj ostrą rosyjską musztardę. Z ilością musztardy, której używam, będzie to dość ostry sos! Dostosuj ilość musztardy do swoich upodobań. Lub po prostu zastąp go francuską słodką musztardą. Możesz również użyć ziarnistej musztardy. Ale smak sosu w tych przypadkach radykalnie się zmieni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj swoje ulubione suszone zioła. Mam to oregano, bazylię i tymianek. Możesz użyć świeżych ziół: kopru, pietruszki, a nawet kolendry, jeśli nie masz nic przeciwko temu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij łyżeczkę soku z cytryny do sosu. Aby upewnić się, że pestki cytryny nie dostaną się do sosu, wyciśnij sok przez sitko z drobnymi otworami. Cytrynę można zastąpić limonką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól i pieprz sos do smaku, jeśli to konieczne. Uważaj, ponieważ musztarda jest już słona, więc istnieje ryzyko przesolenia sosu. Jeśli nagle tak się stanie, po prostu dodaj więcej kwaśnej śmietany :) w ogóle nie zrobiłem pieprzu, ponieważ, powtórzę, sos będzie bardzo pikantny ze względu na dużą ilość musztardy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaje tylko dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i można go podać!

wymieszaj sos wygodnie widelcem. I musisz to zrobić ostrożnie, w przeciwnym razie sok z cytryny odłączy się od pozostałych składników i osiądzie na powierzchni sosu.

SOS smakował Ostro kremowo, z wyraźną kwaskowatością.

jeśli nie masz pewności, ile dokładnie musisz dodać tego lub innego składnika, radzę najpierw dodać go trochę, a następnie wymieszać i spróbować, co się stało. Tak właśnie robią szefowie kuchni. Nazywa się to "doprowadzić do smaku".

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy