dżem fruktozowy

pyszny dżem bez grama cukru? Łatwiej jest z tym przepisem! Łatwość przygotowania Dżem fruktozowy jest idealny do diet niskokalorycznych, a także dla osób cierpiących na cukrzycę.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 62 g
248 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 min
fruktoza jest naturalnie występującym węglowodanem, który jest łatwo wchłaniany przez organizm ludzki z niewielką lub żadną ingerencją insuliny.
dżem fruktozowy nie jest zalecany do długotrwałego przechowywania, ponieważ fruktoza rozjaśnia wszystkie jagody i owoce z wyjątkiem truskawek.
sortujemy i myjemy jagody, myjemy owoce i kroimy na małe kawałki.
gotuj syrop składający się z fruktozy i wody, do której dodajemy przygotowane jagody lub owoce.
dżem należy gotować na małym ogniu przez około 7 minut.
ważne jest, aby pamiętać, że przy długim gotowaniu (ponad 7 minut) fruktoza całkowicie traci wszystkie swoje właściwości.
ugotowany dżem fruktozowy układamy w czystych, suchych słoikach i zamykamy pokrywkami.
zaleca się sterylizację słoików.
przechowuj dżem fruktozowy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
ponieważ wybór jagód, a zwłaszcza owoców, jest dość zróżnicowany o każdej porze roku, radzę ugotować ten dżem i natychmiast zjeść bez zamykania słoików.
możesz użyć dowolnych jagód lub owoców, co nie zaszkodzi portfelowi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Fruktoza - 400   kcal/100g

Podobne przepisy