skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Rodzynki myjemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut
Krok 3:
Smażyć orzechy: możesz na patelni, ale ponieważ jest ich bardzo mało, użyłem kuchenki mikrofalowej, ustawiłem ją na 2 minuty-i gotowe! Zamiast orzechów włoskich możesz wziąć absolutnie wszystko: migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzeszki ziemne - te, które masz pod ręką
Krok 4:
Mój twaróg jest ziarnisty-można go przetrzeć przez sito, ale korzystanie z blendera jest szybsze i wygodniejsze. W przypadku takich kulek twarożek lepiej jest wziąć tłusty domowy lub sklepowy 9%, jak mój
Krok 5:
Tutaj dodaj cukier lub cukier puder
Krok 6:
Dodaj wanilinę
Krok 7:
W razie potrzeby dodaj trochę miodu
Krok 8:
Przecieramy wszystko w blenderze przez kilka minut
Krok 9:
Powinniśmy uzyskać jednorodną masę
Krok 10:
Teraz dodaj płatki kokosowe, dobrze wymieszaj, otrzymujemy masę podobną do ciasta
Krok 11:
Zostaw trochę do posypania kulek, 2-3 stół. l. wystarczy
Krok 12:
Bierzemy trochę masy twarogowo-kokosowej i ugniatamy w ciasto, robimy małe zagłębienie pośrodku, w którym kładziemy nadzienie, zacząłem od orzecha, ale niestety zapomniałem zrobić zdjęcie tego etapu)
Krok 13:
Ręce tworzą piłkę
Krok 14:
Na Zewnątrz zwijamy się w wiórki kokosowe
Krok 15:
Następnie wziąłem 0,5 herbaty jako nadzienie. L. mleko skondensowane, te kulki są bardzo delikatne i należy je wyrzeźbić ostrożniej niż reszta
Krok 16:
Następnie zrobiłam nadzienie z wiśni (mam bez pestek w puszkach we własnym soku)
Krok 17:
Ostatnią opcją jest nadzienie rodzynkowe, które do tego czasu zdążyło się już ugotować na parze. Ale to nie wszystkie opcje nadzień - możesz wziąć Banana, suszone morele , suszone śliwki, różne rodzaje orzechów, kawałki marmolady lub możesz połączyć kilka nadzień w jednym, na przykład orzechy + rodzynki, orzechy + wiśnie, wiśnie + rodzynki itp.
Krok 18:
Mamy takie piękno! Nie można się oprzeć!
Krok 19:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal / 100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal / 100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal / 100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g