skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej wino do rondla.
2. Obierz cebulę, pokrój w kostkę, włóż do rondla z winem.
3. Obierz czosnek, wyciśnij przez prasę, wyślij po cebuli.
4. Patelnię wysyłamy do ognia, doprowadzamy zawartość do wrzenia i gotujemy przez 5 minut, po czym pozwalamy ostygnąć do ciepłego stanu.
5. Wino jest filtrowane przez drobne sito, cebula i czosnek nie są już potrzebne.
6. Dodaj miód do wina, wlej sól i musztardę w proszku, mieszaj, aż będzie gładka.
7. Wlej oliwę z oliwek do powstałej masy, rozłóż musztardę w ziarnach i wyślij do małego ognia, podgrzewaj z ciągłym mieszaniem, aż masa zgęstnieje.
8. Teraz przenosimy musztardę do szklanego pojemnika o odpowiedniej wielkości i wysyłamy do lodówki. Po 2 dniach dojrzeje i będzie gotowy do użycia.
możesz przechowywać musztardę Jion w lodówce przez 2 miesiące.
gotuj w dobrym nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Musztarda w proszku - 378 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g