domowa musztarda Dijon

Dowiedz się, jak zrobić własną musztardę francuską! Musztarda Dijon jest umiarkowanie ostra i ma bogaty, bogaty smak. Całkiem możliwe jest ugotowanie go w domu, okazuje się, że nie jest gorszy niż zakupiony. Możesz dodać taką musztardę do sosów i dressingów, marynat do mięsa i ryb, używać jako przyprawy do burgerów, kanapek i nadziewanych ciast.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 62 % 13 g
135 kcal
IG: 69 / 0 / 31

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 1 h 10 min

1. Wlej wino do rondla.

2. Obierz cebulę, pokrój w kostkę, włóż do rondla z winem.

3. Obierz czosnek, wyciśnij przez prasę, wyślij po cebuli.

4. Patelnię wysyłamy do ognia, doprowadzamy zawartość do wrzenia i gotujemy przez 5 minut, po czym pozwalamy ostygnąć do ciepłego stanu.

5. Wino jest filtrowane przez drobne sito, cebula i czosnek nie są już potrzebne.

6. Dodaj miód do wina, wlej sól i musztardę w proszku, mieszaj, aż będzie gładka.

7. Wlej oliwę z oliwek do powstałej masy, rozłóż musztardę w ziarnach i wyślij do małego ognia, podgrzewaj z ciągłym mieszaniem, aż masa zgęstnieje.

8. Teraz przenosimy musztardę do szklanego pojemnika o odpowiedniej wielkości i wysyłamy do lodówki. Po 2 dniach dojrzeje i będzie gotowy do użycia.

możesz przechowywać musztardę Jion w lodówce przez 2 miesiące.

gotuj w dobrym nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy