dżem borówkowy
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
przed akcją upewnij się, że nasz dżem borówkowy ma duże szanse na sukces. Aby to zrobić, ważne jest, aby jagody używane do gotowania były świeże, całe i czyste.
łączymy wodę i cukier w jednym pojemniku z jagodami. Wymieszaj, włącz piec na małą moc. Gotuj, obserwując stan borówki brusznicy. Kiedy stanie się bardzo miękki, nadszedł czas, aby przejść do następnej fazy. Zdejmij patelnię z pieca i wciśnij jagody bezpośrednio w nią za pomocą ręcznego popychacza.
ponownie umieść patelnię na kuchence. Gotować. Jak mruczy-odliczamy 3 minuty. Gotujemy cały ten czas, mieszając papkowatą masę. Ugotowany dżem należy pozostawić do ostygnięcia. Następnie dżem z borówki brusznicy będzie całkowicie gotowy do użycia, wystarczy posortować go do odpowiedniej szklanej pojemnika.
łączymy wodę i cukier w jednym pojemniku z jagodami. Wymieszaj, włącz piec na małą moc. Gotuj, obserwując stan borówki brusznicy. Kiedy stanie się bardzo miękki, nadszedł czas, aby przejść do następnej fazy. Zdejmij patelnię z pieca i wciśnij jagody bezpośrednio w nią za pomocą ręcznego popychacza.
ponownie umieść patelnię na kuchence. Gotować. Jak mruczy-odliczamy 3 minuty. Gotujemy cały ten czas, mieszając papkowatą masę. Ugotowany dżem należy pozostawić do ostygnięcia. Następnie dżem z borówki brusznicy będzie całkowicie gotowy do użycia, wystarczy posortować go do odpowiedniej szklanej pojemnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g