dżem borówkowy

miliony witamin czekają na ciebie! Nie bądź leniwy, zwróć uwagę! Moja rodzina naprawdę lubi dżem z borówki brusznicy. Dżem borówkowy jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy.
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 38 g
156 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min
przed akcją upewnij się, że nasz dżem borówkowy ma duże szanse na sukces. Aby to zrobić, ważne jest, aby jagody używane do gotowania były świeże, całe i czyste.

łączymy wodę i cukier w jednym pojemniku z jagodami. Wymieszaj, włącz piec na małą moc. Gotuj, obserwując stan borówki brusznicy. Kiedy stanie się bardzo miękki, nadszedł czas, aby przejść do następnej fazy. Zdejmij patelnię z pieca i wciśnij jagody bezpośrednio w nią za pomocą ręcznego popychacza.

ponownie umieść patelnię na kuchence. Gotować. Jak mruczy-odliczamy 3 minuty. Gotujemy cały ten czas, mieszając papkowatą masę. Ugotowany dżem należy pozostawić do ostygnięcia. Następnie dżem z borówki brusznicy będzie całkowicie gotowy do użycia, wystarczy posortować go do odpowiedniej szklanej pojemnika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy