skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak zrobić
sałatka z wątróbki dorsza z ryżem klasyczna? Gotuj ryż do miękkości, ale go nie rozgotuj. Ryż powinien pozostać nienaruszony. Wrzucić do durszlaka i schłodzić zimną wodą. Pokrój cebulę w cienkie pierścienie. Pomidory i ogórki pokrojone w kostkę. Pokrój liście sałaty w cienkie paski. Umieść wszystko w dużej misce. Drobno posiekaj jajka i wątrobę dorsza. W misce dodaj zielony groszek bez płynu i ugotowany ryż.
dopraw to wszystko olejem z konserw. Dodaj sól, pieprz, posiekane zioła i delikatnie wymieszaj. Włóż do salaterki ze zjeżdżalnią i udekoruj plasterkami pomidorów, gałązkami koperku i pietruszki.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Wątróbka dorsza w oleju - 613 kcal/100g