wątróbka dorsza z ryżem sałatka

bardzo obfita sałatka, która z łatwością zastąpi drugie danie! Przetwory & quot; wątróbka dorsza" od wielu lat są częścią wielu przepisów kulinarnych. Zwłaszcza sałatki. Ponieważ pomimo tego, że wątróbka dorsza może być doskonale rozprowadzana na chlebie i robić kanapki, nadal pozostaje zbyt tłusta. Dlatego nie zaleca się go jeść osobom cierpiącym na przewlekłe choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego. Ale uwierz mi, to jedzenie jest pyszne, a nawet bardzo. W sałatkach można maskować lub rozprowadzać nadmiar tłuszczu. Zwłaszcza jeśli ta sałatka jest z ryżem. Ryż radośnie wchłania tłuszcz.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 44 % 11 g
157 kcal
IG: 27 / 73 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

jak zrobić  
sałatka z wątróbki dorsza z ryżem klasyczna? Gotuj ryż do miękkości, ale go nie rozgotuj. Ryż powinien pozostać nienaruszony. Wrzucić do durszlaka i schłodzić zimną wodą. Pokrój cebulę w cienkie pierścienie. Pomidory i ogórki pokrojone w kostkę. Pokrój liście sałaty w cienkie paski. Umieść wszystko w dużej misce. Drobno posiekaj jajka i wątrobę dorsza. W misce dodaj zielony groszek bez płynu i ugotowany ryż.
dopraw to wszystko olejem z konserw. Dodaj sól, pieprz, posiekane zioła i delikatnie wymieszaj. Włóż do salaterki ze zjeżdżalnią i udekoruj plasterkami pomidorów, gałązkami koperku i pietruszki.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Wątróbka dorsza w oleju - 613   kcal/100g

Podobne przepisy