zupa ogórkowa

świeża zupa na łatwy lunch w upalne popołudnie. Ta letnia orzeźwiająca lekka zupa jest podawana na zimno i zapewnia niezapomniane wrażenia smakowe. Przygotowuje się go szybko, bez gotowania i z dostępnych produktów. Na wiejski lunch w upalny letni dzień jest tym, czego potrzebujesz.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 70 % 7 g
węglowodany 20 % 2 g
77 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej wodę o temperaturze pokojowej (oczyszczoną lub po prostu przegotowaną) do miski blendera, dodaj śmietanę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pióra szczypiorku opłucz pod bieżącą wodą i wstrząśnij wodą. Pokrój warzywa na duże kawałki, aby ułatwić pracę blendera. Do dwóch porcji zupy dodałam osiem długich piór cebuli. Ilość cebuli można zmieniać w zależności od preferencji dotyczących ostrości przyszłej zupy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spłucz świeżą miętę wodą. Potrzebujesz tylko liści, bez sztywnych łodyg. Dodaj miętę do miski blendera. Dodaj tam sok z cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij wszystkie składniki blenderem przez trzy minuty, pracując w trybie pulsacyjnym ze średnią prędkością.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ogórki umyć i pokroić w plasterki. Dodaj do miski blendera. Skórkę z ogórków można odciąć, ale jest to opcjonalne. Do blendera wyślij oregano i zieloną bazylię(mam suszone zioła, ale idealnie byłoby wziąć świeże). Posolić. Ponownie ubij zupę przez kilka minut, aż ogórki połączą się z resztą składników. Przed podaniem udekoruj zupę cienkimi plasterkami ogórka, dopraw oliwą z oliwek i pieprzem do smaku.

taka zupa osobiście przypomina mi nieco okroshkę na kefirze. Jest umiarkowanie ostry ze względu na zieloną cebulę, miętowo-orzeźwiający i z przyjemną kwaskowatością cytryny. A śmietana wygładza wszystkie te jasne smaki, łącząc je w harmonijną kompozycję.
nawiasem mówiąc, jeśli weźmiesz śmietanę o najniższej zawartości tłuszczu, zupa nie tylko pozostanie bardzo smaczna, ale stanie się również mniej kaloryczna! Mimo to śmietana nie jest najbardziej dietetycznym produktem.
przed podaniem, aby uzyskać jaśniejszy smak, możesz dodać do zupy swój ulubiony ostry sos. Na przykład łodyga bambusa, sos chili lub Sriracha.
dobrym dodatkiem do zupy będą chrupiące pieczywo wieloziarniste lub kromka domowego chleba żytniego. Myślę, że jeśli posypasz zupę obranymi pestkami dyni lub nasionami lnu, to smak potrawy tylko zyska. Piękne, a nawet przydatne jak!
z pewnością taka zupa będzie szczególnie dobra na bazie młodych letnich ogórków, które właśnie zostały zebrane z ogrodu w kraju. M-M-M, jedzenie!
życzę smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy