skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Umyj i osusz kolendrę. Obierz orzech, spłucz w każdym przypadku, osusz między ręcznikami, pozwól mu dobrze wyschnąć. Lub w razie potrzeby lekko podsmaż na suchej patelni. Możesz wziąć sok z granatów w sklepie, sam go gotuję. Wziąłem przegotowaną wodę, trochę ciepłą. Ząbki czosnku, które miałem, były duże, można je wziąć mniej, do smaku.
Krok 2:
Bierzemy dojrzały granat, myjemy, czyścimy. Delikatnie oddziel ziarna. Na farmie znajdujemy nową gazę i składamy ją w 4 warstwach.
Krok 3:
Wtedy wszystko jest proste; w gazie wkładamy niewielką część ziaren, owijamy i wyciskamy. Dostajemy cudowny, całkowicie naturalny sok, wyrzucamy ciasto.
Krok 4:
Rozcieńczyć sok z granatów ciepłą wodą.
Krok 5:
Gotowanie pasty orzechowej. W blenderze posiekaj przygotowane orzechy na bardzo drobny stan, dodaj drobno posiekane zioła i czosnek, przewijaj wszystko. Jeśli to konieczne, otwórz Blender, Wyczyść masę ze ścian łopatką i przekręć więcej.
Krok 6:
Rozcieńczyć pastę orzechową sokiem z wodą i wymieszać krótkimi impulsami.
Krok 7:
Masa staje się jednorodna. Dodaj sól i przyprawy, w kuchni gruzińskiej koniecznie chmiel-suneli i czerwona ostra papryka. Pieprz jest bardzo palący, dodałem go trochę. Jeśli tak, dodaj szafran, wymieszaj wszystko razem.
Krok 8:
Sos jest gotowy, w razie potrzeby posmakuj, dodaj sól i wszystko dobrze wymieszaj. Konsystencja sosu nie jest bardzo płynna, można go nawet łatwo rozprowadzić na chlebie, chlebie pita. Smak jest trudny do opisania; jest aktywnie orzechowy, umiarkowanie ostry, wyczuwa się obecność kolendry i specyficznych przypraw Kaukazu, wyczuwa się małe fragmenty orzecha, co jest również plusem i dodatkowymi doznaniami smakowymi.
Krok 9:
Można podawać natychmiast, ale jeśli sos zostanie zamknięty i umieszczony w lodówce przez 4 godziny, zostanie zaparzony, a smak tylko się poprawi, przed podaniem należy wymieszać.
sos orzechowy jest prosty w przygotowaniu, smakuje natychmiast, składniki są tak harmonijnie dobrane. I nie jest to zaskakujące, tradycje jego gotowania sięgają wieków.
W zasadzie można użyć dowolnych orzechów, ale częściej bierze się orzechy włoskie, stopień zmielenia może być inny, w zależności od rodzaju sosu.
Pasta orzechowa rozcieńcza się bulionem, śmietaną, sokiem lub po prostu wodą. Następnie dodaj pozostałe składniki zgodnie z przepisem.
jeśli w kuchni jest blender, sos jest również przygotowywany bardzo szybko !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Sok z granatów - 64 kcal/100g