sos orzechowy

najsmaczniejszy biały sos orzechowy! Opatrunek jest prawie uniwersalny; dobrze nadaje się do mięsa drobiowego, podrobów, warzyw, makaronu, ryb.. W Japonii SOS podaje się do sushi i bułek. Może być używany do robienia kanapek lub podawany z frytkami, paluszkami chlebowymi..
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 64 % 27 g
węglowodany 19 % 8 g
295 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Umyj i osusz kolendrę. Obierz orzech, spłucz w każdym przypadku, osusz między ręcznikami, pozwól mu dobrze wyschnąć. Lub w razie potrzeby lekko podsmaż na suchej patelni. Możesz wziąć sok z granatów w sklepie, sam go gotuję. Wziąłem przegotowaną wodę, trochę ciepłą. Ząbki czosnku, które miałem, były duże, można je wziąć mniej, do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy dojrzały granat, myjemy, czyścimy. Delikatnie oddziel ziarna. Na farmie znajdujemy nową gazę i składamy ją w 4 warstwach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wtedy wszystko jest proste; w gazie wkładamy niewielką część ziaren, owijamy i wyciskamy. Dostajemy cudowny, całkowicie naturalny sok, wyrzucamy ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozcieńczyć sok z granatów ciepłą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowanie pasty orzechowej. W blenderze posiekaj przygotowane orzechy na bardzo drobny stan, dodaj drobno posiekane zioła i czosnek, przewijaj wszystko. Jeśli to konieczne, otwórz Blender, Wyczyść masę ze ścian łopatką i przekręć więcej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozcieńczyć pastę orzechową sokiem z wodą i wymieszać krótkimi impulsami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Masa staje się jednorodna. Dodaj sól i przyprawy, w kuchni gruzińskiej koniecznie chmiel-suneli i czerwona ostra papryka. Pieprz jest bardzo palący, dodałem go trochę. Jeśli tak, dodaj szafran, wymieszaj wszystko razem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sos jest gotowy, w razie potrzeby posmakuj, dodaj sól i wszystko dobrze wymieszaj. Konsystencja sosu nie jest bardzo płynna, można go nawet łatwo rozprowadzić na chlebie, chlebie pita. Smak jest trudny do opisania; jest aktywnie orzechowy, umiarkowanie ostry, wyczuwa się obecność kolendry i specyficznych przypraw Kaukazu, wyczuwa się małe fragmenty orzecha, co jest również plusem i dodatkowymi doznaniami smakowymi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Można podawać natychmiast, ale jeśli sos zostanie zamknięty i umieszczony w lodówce przez 4 godziny, zostanie zaparzony, a smak tylko się poprawi, przed podaniem należy wymieszać.

sos orzechowy jest prosty w przygotowaniu, smakuje natychmiast, składniki są tak harmonijnie dobrane. I nie jest to zaskakujące, tradycje jego gotowania sięgają wieków.

W zasadzie można użyć dowolnych orzechów, ale częściej bierze się orzechy włoskie, stopień zmielenia może być inny, w zależności od rodzaju sosu.

Pasta orzechowa rozcieńcza się bulionem, śmietaną, sokiem lub po prostu wodą. Następnie dodaj pozostałe składniki zgodnie z przepisem.

jeśli w kuchni jest blender, sos jest również przygotowywany bardzo szybko !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Sok z granatów - 64   kcal/100g

Podobne przepisy