skład / składniki
metoda gotowania
solone kwiaty są dokładnie myte pod bieżącą wodą. Następnie płatki są odrywane od łodygi. Do dżemu potrzebujemy tylko płatków. Wlej wodę do rondla, dodaj cukier i płatki wiśni. Gotuj na małym ogniu, aż cały kolor płatków trafi do wody, a woda zmieni kolor na żółty. Aby przywrócić różowy kolor, dodaj sok z cytryny do płynu. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć ogień.
żelatynę wymieszaj z jedną łyżką wody i likierem wiśniowym i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Wlej żelatynę do gorącego wywaru z płatków wiśni i ostudź. Następnie włóż do lodówki do zestalenia.
ten dżem można dodać do herbaty, wymieszać z dżemem wiśniowym i posmarować ciasteczkami. W każdym razie, bez względu na to, jak jesz ten dżem, zawsze będziesz mieć wrażenie, że kwitnienie wiśni zaczęło się gdzieś za oknem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Sakura - 60 kcal/100g