dżem Sakura

delikatny i wyrafinowany smak kuchni japońskiej. Japonia to kraina marzeń. Wykwintne ubrania, wykwintne malarstwo, wykwintne jedzenie. Czas podziwiania kwitnącej wiśni to także Czas gotowania dżemu z kwiatów wiśni, który w tym okresie z pewnością jest podawany na stole podczas ceremonii parzenia herbaty. Sam ten dżem jest rytualny i ma pyszny delikatny różowy kolor. Zwykle gotuje się go raz w roku. Ale teraz możesz kupić gotowy dżem z kwiatów wiśni.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 20 g
71 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

solone kwiaty są dokładnie myte pod bieżącą wodą. Następnie płatki są odrywane od łodygi. Do dżemu potrzebujemy tylko płatków. Wlej wodę do rondla, dodaj cukier i płatki wiśni. Gotuj na małym ogniu, aż cały kolor płatków trafi do wody, a woda zmieni kolor na żółty. Aby przywrócić różowy kolor, dodaj sok z cytryny do płynu. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć ogień.
żelatynę wymieszaj z jedną łyżką wody i likierem wiśniowym i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Wlej żelatynę do gorącego wywaru z płatków wiśni i ostudź. Następnie włóż do lodówki do zestalenia.
ten dżem można dodać do herbaty, wymieszać z dżemem wiśniowym i posmarować ciasteczkami. W każdym razie, bez względu na to, jak jesz ten dżem, zawsze będziesz mieć wrażenie, że kwitnienie wiśni zaczęło się gdzieś za oknem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Sakura - 60   kcal/100g

Podobne przepisy