dżem galaretka wiśniowa bez pestek

niesamowicie piękna galaretka na śniadanie i nie tylko! Galaretka z wiśni bez pestek to pyszny domowy deser zrobiony własnymi rękami. Dżem gotowany zgodnie z tym przepisem okazuje się gęsty i piękny, bogaty ciemnoczerwony kolor. Może być stosowany jako dżem lub konfitura do porannych tostów, naleśników lub naleśników, a także jako nadzienie do ciast i ciast.
CisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 94 % 63 g
135 kcal
IG: 65 / 0 / 35

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

wiśnie na dżem należy wybrać dojrzałe, soczyste, bez zgniłych obszarów. Im piękniejsza i smaczniejsza będzie jagoda, tym smaczniejszy będzie dżem w przyszłości. Wiśnie należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć, odrzucając na dużym sicie lub durszlaku. Następnie musisz usunąć nasiona z jagód. Możesz użyć do tego specjalnej maszyny, która pozwoli Ci szybko i łatwo przygotować wiśnie do dżemu. Ale jeśli taka maszyna nie jest dostępna, możesz ręcznie wyciągnąć nasiona z jagód.

żelatynę zalać czystą wodą pitną o temperaturze pokojowej i pozostawić na chwilę, aż puchnie.

umieść przygotowaną jagodę na patelni i przykryj cukrem. Naczynia do gotowania dżemu najlepiej wziąć szerokie (rondel lub emaliowana miska). W takim przypadku płyn z jagód odparuje szybciej, a dżem okaże się grubszy i jednorodna konsystencja.

umieść patelnię z wiśniami na małym ogniu i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

podgrzej spuchniętą żelatynę na małym ogniu, ciągle mieszając. W żadnym wypadku nie doprowadzaj do wrzenia! Gdy płyn z żelatyną będzie gładki, wlej go do rondla z dżemem. Natychmiast dobrze wymieszaj wszystkie składniki razem, aż dżem stwardnieje. Po całkowitym rozpuszczeniu zdejmij patelnię z ognia.

przygotuj szklane słoiki do zszywania. Dobrze spłucz je detergentem lub sodą oczyszczoną. Sterylizuj je nad parą lub w kuchence mikrofalowej. Oddzielnie zagotuj pokrywki.

najlepiej zwinąć taki dżem od razu, aż stwardnieje i przejdzie w stan galaretowaty. Przechowywać w lodówce lub innym ciemnym, chłodnym miejscu. Taki przedmiot jest przechowywany wystarczająco długo, ale z reguły kończy się szybko, ponieważ okazuje się bardzo smaczny :)

pyszne półfabrykaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy