skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować dżem z żółtej śliwki? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Główną rzeczą jest oczywiście śliwka-powinna być dojrzała. Cukier wziąłem zwykły biały cukier, ale możesz użyć cukru trzcinowego i kokosowego. Cukier trzcinowy nada gotowemu dżemowi karmelowy smak, a cukier kokosowy-kokosowy smak.
Krok 2:
Dobrze umyj śliwkę, osusz.
Krok 3:
Usuń pestki ze śliwki, krojąc je na połówki. Jeśli śliwka jest duża, możesz ją pokroić w plasterki. Umieść śliwki w naczyniu z grubym dnem - w takim naczyniu najlepiej ugotować dżem, aby się nie przypalił.
Krok 4:
Posyp pokrojone śliwki cukrem, przykryj i odstaw na 8-10 godzin, aby owoce dały sok. Czas nalegania może być dłuższy, do 1 dnia.
Krok 5:
Soczysta śliwka uwolni dużo soku. Miłośnicy pikantnego dżemu mogą teraz dodać do dżemu niektóre przyprawy i przyprawy: cynamon, goździki i wanilia będą odpowiednie do tego dżemu. Wszystkie te przyprawy mogą być zarówno zmielone, jak i ogólnie, ale w tym przypadku nie zapomnij usunąć strąków, patyczków i pąków z dżemu pod koniec gotowania. Umieść dżem na minimalnym ogniu i gotuj przez 20 minut, stale usuwając powstałą pianę. Następnie zdejmij z ognia i ostudź.
Krok 6:
Ponownie włóż dżem do ognia, ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Jeszcze raz ostudź dżem. Oczywiście dżem można rozłożyć w słoikach i na gorąco, ale jeśli rozłożysz go już schłodzonym, będzie grubszy.
Krok 7:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Możesz umieścić słoiki z wodą w kuchence mikrofalowej na 5-7 minut lub w piekarniku na 20-25 minut lub po prostu wysterylizować je na parze. Wystarczy gotować pokrywki przez około 5 minut. Ułóż dżem w słoikach i szczelnie zamknij zakrętkami lub zwiń. Taki przedmiot nie wymaga sterylizacji, ale jest doskonale przechowywany w normalnych warunkach pokojowych.
Krok 8:
Dżem okazuje się gęsty: nadaje się do pieczenia, może być podawany jako dodatek do naleśników lub lodów lub po prostu na rodzinną herbatę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żółte śliwki - 45 kcal/100g