sos jabłkowy Chutney

indyjskie Chutney zachwycają różnorodnością. Zacznij od podstawowego przepisu! Taki chutney z pomidorami i jabłkami, z morzem aromatów i smaków, rozjaśni więcej niż jedną kolację, lunch i wakacje. Nawet prosty gotowany ryż lub kurczak gotowany na parze z takim chutneyem byłby wyśmienitym przysmakiem.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 12 g
57 kcal
IG: 46 / 15 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jabłka obrać ze skórki i rdzeni, pokroić w plasterki, włożyć do rondla, dodać wodę i podpalić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Doprowadź jabłka do wrzenia i gotuj przez 25 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż nasiona gorczycy do Gazy (muślinu) i umieść na jabłkach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i posiekaj cebulę, dodaj do jabłek i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z pomidorem usuń skórkę, pokrój miąższ z nasionami (możesz bez nasion) i dodaj do rondla. Krojenie wszystkich produktów nie odgrywa specjalnej roli, ponieważ podczas gotowania Chutney zamienia się prawie w tłuczone ziemniaki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj curry, pieprz, cukier i sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj rodzynki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz i drobno posiekaj czosnek i włóż do rondla. Dodaj ocet jabłkowy, wszystko wymieszaj, zagotuj. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, w przeciwnym razie karmel przyklei się na dnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj Chutney w najłagodniejszym gotowaniu przez około 3 godziny. Stanie się kremowy i bardzo aromatyczny. Wyjmij torebkę musztardy z gotowego chutney i włóż sam sos do słoików. Można je przechowywać w lub zwinąć, odwrócić do ostygnięcia itp., Ogólnie rzecz biorąc, postępuj jak ze zwykłym przedmiotem na zimę.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy