zupa z wodorostów i ryżu.

pyszna i niezwykle zdrowa zupa. Magazyn witamin. Zdrowa zupa z wodorostów. Dla miłośników wodorostów w sam raz!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 64 % 9 g
67 kcal
IG: 44 / 56 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

kapusta morska jest niesamowicie zdrowa i bogata w witaminy, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, makro - i mikroelementy, które są tak potrzebne naszemu organizmowi. Ponadto wodorosty zawierają kolosalną ilość jodu i Żadna obróbka cieplna nie zmniejsza jego ilości. Jest doskonałym narzędziem do zapobiegania chorobom tarczycy.
zupy sałatkowe są przygotowywane z tych wodorostów, są marynowane i suszone. W każdej formie jest bardzo przydatny.

zwracam uwagę na zupę z marynowanej kapusty morskiej. Gotowanie jest łatwe i szybkie, a smak jest doskonały.

ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, im mniejsze kostki, tym szybciej zupa będzie gotowa.
w rondlu z grubym dnem na odrobinie oleju roślinnego podsmaż posiekaną cebulę i marchewkę, ciągle mieszając.
dodaj ziemniaki do smażenia, wszystko wymieszaj.
następnie zalej wszystko bulionem. Na tym etapie możesz użyć zwykłej wody, wtedy otrzymasz doskonałą wersję chudej zupy. Ilość płynu można również dostosować do własnych preferencji, w zależności od gęstości, jaką chcesz uzyskać zupę.
na dużym ogniu zagotuj wszystko, zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod zamkniętą pokrywką, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie to około 10 minut.

podczas gotowania ziemniaków przygotuj wszystkie inne produkty, a mianowicie: obierz czosnek i drobno posiekaj (możesz przejść przez prasę).
umyj liść laurowy, posiekaj warzywa losowo.

gotuj ryż do miękkości w osobnym pojemniku. Jest to konieczne, aby bulion w zupie nie stał się lepki i mętny, co czasami zdarza się, gdy ryż jest dodawany do zupy na surowo i gotowany razem.

pozostały ostatnie chwile: dodaj kapustę morską i ryż do garnka z gotowymi ziemniakami, podgrzej do maksimum.
po ugotowaniu zupy wyślij liść laurowy, czosnek i zioła do garnka. Posmakuj soli i w razie potrzeby dodaj sól. Wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
pod zamkniętą pokrywką pozostaw zupę na około 10 minut. W tym czasie wszystkie składniki "zaprzyjaźniają się", a zupa stanie się jaśniejsza w smaku.

posyp ziele angielskie podczas serwowania.
bardzo smaczne z kwaśną śmietaną.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Kapusta morska - 5   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy