skład / składniki
metoda gotowania
kapusta morska jest niesamowicie zdrowa i bogata w witaminy, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, makro - i mikroelementy, które są tak potrzebne naszemu organizmowi. Ponadto wodorosty zawierają kolosalną ilość jodu i Żadna obróbka cieplna nie zmniejsza jego ilości. Jest doskonałym narzędziem do zapobiegania chorobom tarczycy.
zupy sałatkowe są przygotowywane z tych wodorostów, są marynowane i suszone. W każdej formie jest bardzo przydatny.
zwracam uwagę na zupę z marynowanej kapusty morskiej. Gotowanie jest łatwe i szybkie, a smak jest doskonały.
ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, im mniejsze kostki, tym szybciej zupa będzie gotowa.
w rondlu z grubym dnem na odrobinie oleju roślinnego podsmaż posiekaną cebulę i marchewkę, ciągle mieszając.
dodaj ziemniaki do smażenia, wszystko wymieszaj.
następnie zalej wszystko bulionem. Na tym etapie możesz użyć zwykłej wody, wtedy otrzymasz doskonałą wersję chudej zupy. Ilość płynu można również dostosować do własnych preferencji, w zależności od gęstości, jaką chcesz uzyskać zupę.
na dużym ogniu zagotuj wszystko, zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod zamkniętą pokrywką, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie to około 10 minut.
podczas gotowania ziemniaków przygotuj wszystkie inne produkty, a mianowicie: obierz czosnek i drobno posiekaj (możesz przejść przez prasę).
umyj liść laurowy, posiekaj warzywa losowo.
gotuj ryż do miękkości w osobnym pojemniku. Jest to konieczne, aby bulion w zupie nie stał się lepki i mętny, co czasami zdarza się, gdy ryż jest dodawany do zupy na surowo i gotowany razem.
pozostały ostatnie chwile: dodaj kapustę morską i ryż do garnka z gotowymi ziemniakami, podgrzej do maksimum.
po ugotowaniu zupy wyślij liść laurowy, czosnek i zioła do garnka. Posmakuj soli i w razie potrzeby dodaj sól. Wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
pod zamkniętą pokrywką pozostaw zupę na około 10 minut. W tym czasie wszystkie składniki "zaprzyjaźniają się", a zupa stanie się jaśniejsza w smaku.
posyp ziele angielskie podczas serwowania.
bardzo smaczne z kwaśną śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Kapusta morska - 5 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g