skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw musisz ugotować ryż okrągły, w którym stosunek wody do ryżu wynosi 2:1. Aby to zrobić, zagotuj wodę, lekko ją Posol, wlej porcję ryżu, a następnie przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień. Ryż należy gotować przez 25 minut.
Krok 2:
Podczas gotowania ryżu musisz ugotować wieprzowinę. Najpierw musisz przygotować sos, w którym ugotowane zostanie samo mięso. Musisz wziąć mały, ale głęboki pojemnik i wymieszać w nim następujące składniki: sos sojowy, ocet ryżowy, mielony imbir, olej roślinny i cukier. Bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki sosu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
Pokrój kawałek wieprzowiny na kawałki jak kotlety wieprzowe. Pokonaj każdy kawałek młotkiem, solą, pieprzem, a następnie zwiń w skrobię kukurydzianą. Skrobia powinna pokrywać kawałki mięsa cienką warstwą, aby cały nadmiar trzeba było strząsnąć.
Krok 4:
Na oleju podsmaż czosnek pokrojony w plasterki, a następnie wyjmij go z patelni, nie będzie już potrzebny. Umieść wcześniej przygotowane kotlety wieprzowe na patelni. Smaż je z obu stron przez kilka minut. Następnie wlej sos, smaż mięso przez kolejne 3 minuty. Po ponownym obróceniu mięsa smaż jeszcze przez kilka minut. Gdy na powierzchni gotującego się sosu znajduje się wiele małych bąbelków, zdejmij patelnię z ognia, ponieważ sos jest już gotowy.
Krok 5:
Przygotuj pozostałe składniki potrzebne do ugotowania wieprzowiny w skrobi kukurydzianej w sosie teriyaki: sezam, liście sałaty i szczypiorek. Pokrój liście sałaty w cienkie paski. Drobno posiekaj pióra cebuli.
Krok 6:
Na talerzach połóż ugotowany ryż okrągło-szary, połóż na nim liście sałaty. Następnie musisz ułożyć na każdym talerzu kawałek mięsa pokrojony na małe podłużne kawałki. Pozostaje tylko udekorować wieprzowinę w skrobi kukurydzianej z sosem teriyaki. Aby to zrobić, polej wieprzowinę pozostałym sosem, posyp sezamem i posiekaną zieloną cebulą.
głównymi składnikami tego najsmaczniejszego japońskiego dania są: wieprzowina, ryż i liście sałaty. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, więc nie zajmuje dużo czasu. Punktem kulminacyjnym jest słono - słodki, aromatyczny sos, który nasiąka nie tylko mięsem, ale także liśćmi sałaty z ryżem, nadając mu niesamowicie bogaty i aromatyczny smak. Mój mężczyzna ciągle prosi o gotowanie wieprzowiny w tym niesamowicie pysznym sosie. I wiecie co ... oboje "pękamy" to danie za oba policzki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g