wieprzowina w skrobi kukurydzianej w sosie teriyaki

nawet nóż nie jest potrzebny!!! Już wszystko jest posiekane!!!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 17 % 6 g
węglowodany 66 % 23 g
164 kcal
IG: 22 / 61 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw musisz ugotować ryż okrągły, w którym stosunek wody do ryżu wynosi 2:1. Aby to zrobić, zagotuj wodę, lekko ją Posol, wlej porcję ryżu, a następnie przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień. Ryż należy gotować przez 25 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania ryżu musisz ugotować wieprzowinę. Najpierw musisz przygotować sos, w którym ugotowane zostanie samo mięso. Musisz wziąć mały, ale głęboki pojemnik i wymieszać w nim następujące składniki: sos sojowy, ocet ryżowy, mielony imbir, olej roślinny i cukier. Bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki sosu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój kawałek wieprzowiny na kawałki jak kotlety wieprzowe. Pokonaj każdy kawałek młotkiem, solą, pieprzem, a następnie zwiń w skrobię kukurydzianą. Skrobia powinna pokrywać kawałki mięsa cienką warstwą, aby cały nadmiar trzeba było strząsnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na oleju podsmaż czosnek pokrojony w plasterki, a następnie wyjmij go z patelni, nie będzie już potrzebny. Umieść wcześniej przygotowane kotlety wieprzowe na patelni. Smaż je z obu stron przez kilka minut. Następnie wlej sos, smaż mięso przez kolejne 3 minuty. Po ponownym obróceniu mięsa smaż jeszcze przez kilka minut. Gdy na powierzchni gotującego się sosu znajduje się wiele małych bąbelków, zdejmij patelnię z ognia, ponieważ sos jest już gotowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj pozostałe składniki potrzebne do ugotowania wieprzowiny w skrobi kukurydzianej w sosie teriyaki: sezam, liście sałaty i szczypiorek. Pokrój liście sałaty w cienkie paski. Drobno posiekaj pióra cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na talerzach połóż ugotowany ryż okrągło-szary, połóż na nim liście sałaty. Następnie musisz ułożyć na każdym talerzu kawałek mięsa pokrojony na małe podłużne kawałki. Pozostaje tylko udekorować wieprzowinę w skrobi kukurydzianej z sosem teriyaki. Aby to zrobić, polej wieprzowinę pozostałym sosem, posyp sezamem i posiekaną zieloną cebulą.

głównymi składnikami tego najsmaczniejszego japońskiego dania są: wieprzowina, ryż i liście sałaty. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, więc nie zajmuje dużo czasu. Punktem kulminacyjnym jest słono - słodki, aromatyczny sos, który nasiąka nie tylko mięsem, ale także liśćmi sałaty z ryżem, nadając mu niesamowicie bogaty i aromatyczny smak. Mój mężczyzna ciągle prosi o gotowanie wieprzowiny w tym niesamowicie pysznym sosie. I wiecie co ... oboje "pękamy" to danie za oba policzki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy