kotlety z dodatkami

najpopularniejsze danie na lunch i kolację w dni powszednie! Kotlety z dodatkami: puree ziemniaczane, makaron lub kasza gryczana to jedna z najczęstszych potraw w naszym kraju. Takie danie podawane jest do stołu, począwszy od przedszkoli, stołówek w instytucjach szkolnych, różnych organizacji, restauracji, kawiarni, a nawet w domu. Popularność tego dania wynika z faktu, że jest przygotowywana dość prosto, szybko, ale okazuje się smaczna i satysfakcjonująca, połączenie mięsa i węglowodanów w postaci przystawki dostarcza organizmowi energii przez długi czas, co przedłuża jego wydajność i aktywność.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 45 % 13 g
153 kcal
IG: 67 / 25 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jako dodatek przygotujemy ulubione tłuczone ziemniaki, zwłaszcza małe dzieci. Kotlety można przygotować z dowolnego mięsa do smaku, ale lepiej smakuje z mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Zacznijmy od zrobienia tłuczonych ziemniaków. Umyj ziemniaki, obierz i pokrój na duże kawałki o dowolnym kształcie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż ziemniaki do rondla, spłucz, aby zmyć nadmiar skrobi, zalej zimną czystą wodą. Podpalamy. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego, dodaj szczyptę soli i gotuj przez około 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Gotowość można sprawdzić widelcem lub nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ziemniaków zróbmy kotlety. Świeże mięso wieprzowe i wołowe dokładnie myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi, kroimy na małe kawałki i przewijamy mięso w maszynce do mięsa. W misce kruszymy biały chleb, zalewamy mlekiem i pozwalamy mu pęcznieć, odstawiamy na 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mięso mielone wkładamy do miski z chlebem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Wysyłamy do miski z mielonym mięsem. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Wbij jajko kurze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj masę, aby stała się jednorodna w konsystencji. Mięso mielone na kotlety jest gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ziemniaki ugotowane. Odsącz część wody, w której gotowano ziemniaki. Ziemniaki z pozostałościami bulionu ugniatamy ręcznym tłuczkiem lub blenderem do stanu puree o jednolitej konsystencji. Dodaj masło i sól do smaku do puree, wymieszaj. Tłuczone ziemniaki są gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mąkę pszenną do talerza, można ją zastąpić bułką tartą. Ręce zanurzone w zimnej wodzie tworzą małe kotlety z mięsa mielonego, każdy z nich zwija się w mące ze wszystkich stron. Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Na oleju kładziemy ugotowane kotlety. Smaż je przez 3 minuty z jednej strony, aż będą rumiane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie odwróć i smaż z drugiej strony na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej trochę wody na patelnię, aby zakryła kotlety nie wyżej niż środek. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do powolnego i gotuj kotlety przez 25 minut, aż płyn całkowicie odparuje. Zdejmij pokrywkę, pozwól kotletom wyschnąć. Wyjmij kotlety z patelni i podawaj z gorącym tłuczonym ziemniakiem do dekoracji stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal / 100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal / 100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal / 100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy