skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jako dodatek przygotujemy ulubione tłuczone ziemniaki, zwłaszcza małe dzieci. Kotlety można przygotować z dowolnego mięsa do smaku, ale lepiej smakuje z mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Zacznijmy od zrobienia tłuczonych ziemniaków. Umyj ziemniaki, obierz i pokrój na duże kawałki o dowolnym kształcie.
Krok 2:
Włóż ziemniaki do rondla, spłucz, aby zmyć nadmiar skrobi, zalej zimną czystą wodą. Podpalamy. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego, dodaj szczyptę soli i gotuj przez około 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Gotowość można sprawdzić widelcem lub nożem.
Krok 3:
Podczas gotowania ziemniaków zróbmy kotlety. Świeże mięso wieprzowe i wołowe dokładnie myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi, kroimy na małe kawałki i przewijamy mięso w maszynce do mięsa. W misce kruszymy biały chleb, zalewamy mlekiem i pozwalamy mu pęcznieć, odstawiamy na 15 minut.
Krok 4:
Mięso mielone wkładamy do miski z chlebem.
Krok 5:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Wysyłamy do miski z mielonym mięsem. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Wbij jajko kurze.
Krok 6:
Dokładnie wymieszaj masę, aby stała się jednorodna w konsystencji. Mięso mielone na kotlety jest gotowe.
Krok 7:
Ziemniaki ugotowane. Odsącz część wody, w której gotowano ziemniaki. Ziemniaki z pozostałościami bulionu ugniatamy ręcznym tłuczkiem lub blenderem do stanu puree o jednolitej konsystencji. Dodaj masło i sól do smaku do puree, wymieszaj. Tłuczone ziemniaki są gotowe.
Krok 8:
Wlej mąkę pszenną do talerza, można ją zastąpić bułką tartą. Ręce zanurzone w zimnej wodzie tworzą małe kotlety z mięsa mielonego, każdy z nich zwija się w mące ze wszystkich stron. Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Na oleju kładziemy ugotowane kotlety. Smaż je przez 3 minuty z jednej strony, aż będą rumiane.
Krok 9:
Następnie odwróć i smaż z drugiej strony na złoty kolor.
Krok 10:
Wlej trochę wody na patelnię, aby zakryła kotlety nie wyżej niż środek. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do powolnego i gotuj kotlety przez 25 minut, aż płyn całkowicie odparuje. Zdejmij pokrywkę, pozwól kotletom wyschnąć. Wyjmij kotlety z patelni i podawaj z gorącym tłuczonym ziemniakiem do dekoracji stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal / 100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal / 100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal / 100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g