Lemoniada wiśniowa z miętą

pyszna domowa lemoniada instant. Lemoniada to napój uwielbiany przez wielu od dzieciństwa. Jego słodko-kwaśny smak doskonale gasi pragnienie. Lemoniada wiśniowa - o jasnym smaku i pięknym kolorze-to mój ulubiony letni napój. Lemoniadę wiśniową można przygotować o każdej porze roku, zarówno ze świeżych, jak i mrożonych jagód. Do tego napoju dodaję gałązkę mięty, która nadaje napojowi świeżość i lekki chłód. Dostosuj ilość cukru do swojego gustu, zależy to od tego, jak słodkie lub kwaśne są wiśnie.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 13 g
32 kcal
IG: 54 / 0 / 46

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki niezbędne do przygotowania lemoniady.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie syropu miętowego. Myjemy gałązkę mięty pod bieżącą wodą, odrywamy od niej 5-6 liści. Wlej wodę do rondla, wlej cukier i liście mięty. Jeśli nie podoba Ci się smak mięty lub jest przeciwwskazany z jakiegokolwiek powodu, możesz po prostu ugotować syrop cukrowy. Kładziemy rondel na kuchence i doprowadzamy do wrzenia. Podczas gdy syrop gotuje moje wiśnie i usuwamy z nich nasiona.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowanie syropu miętowego. Myjemy gałązkę mięty pod bieżącą wodą, odrywamy od niej 5-6 liści. Wlej wodę do rondla, wlej cukier i liście mięty. Jeśli nie podoba Ci się smak mięty lub jest przeciwwskazany z jakiegokolwiek powodu, możesz po prostu ugotować syrop cukrowy. Kładziemy rondel na kuchence i doprowadzamy do wrzenia. Podczas gdy syrop gotuje moje wiśnie i usuwamy z nich nasiona.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po określonym czasie odcedzamy lemoniadę wiśniową. Pozostałą połowę cytryny kroimy w cienkie plasterki i wysyłamy do dzbanka z gotową lemoniadą. Lemoniada wiśniowa jest gotowa! Podawaj lepiej schłodzone z plasterkami cytryny. Mam nadzieję, że spodoba ci się ten jasny, pyszny, słodko-kwaśny napój o smaku mięty. Przechowuj domową lemoniadę w lodówce. Smacznego!

w sezonie letnim stale gotuję różne napoje bezalkoholowe-kompoty, kwas chlebowy, lemoniady. W okresie owocowania wiśni lemoniada wiśniowa jest naszym ulubionym napojem. Bardzo smaczny i pachnący z zauważalną kwaskowatością lubi nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Postanowiłem podzielić się z Tobą, naprawdę mam nadzieję, że spodoba ci się ten wspaniały, naturalny i zdrowy napój

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy