dżem kaliny na zimę

deser z najnowszych i najzdrowszych jagód. Dżem kaliny to deser o osobliwym smaku. Jagody kaliny są bardzo przydatne, mają właściwości lecznicze. Należy je zbierać późną jesienią, kiedy zostaną złapane przez mróz. Potem odchodzi od nich dodatkowa gorycz. Proces przygotowania dżemu zajmuje dużo czasu,ale warto. Pyszny i aromatyczny deser można wykorzystać jako nadzienie do pieczenia lub po prostu posmarować chlebem.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 25 g
99 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel jagody kaliny od gałązek, spłucz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś jagody do wygodnej patelni lub miski, w której ugotujemy dżem. Wlej wodę, aby przykryła tylko jagody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj Kalinę do miękkości, włóż do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przetrzyj jagody przez sito drewnianą łyżką, oddzielając nasiona i skórki. Dostajemy tłuczone ziemniaki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Puree należy zważyć. Mam 480 gramów puree. Przenieś tłuczone ziemniaki na patelnię, wlej cukier w proporcji 1: 1. Mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj dżem z częstym mieszaniem na średnim ogniu, aż zgęstnieje przez 20-25 minut. Włóż na gorąco do sterylnych słoików i zwiń. Przechowywać w chłodnym miejscu.

dżem kaliny można zwinąć w słoiki na zimę, a także można go doskonale przechowywać w lodówce pod zwykłą pokrywką. Z tej porcji wyszło mi 0,6 litra deseru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy