skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Oddziel jagody kaliny od gałązek, spłucz.
Krok 3:
Przenieś jagody do wygodnej patelni lub miski, w której ugotujemy dżem. Wlej wodę, aby przykryła tylko jagody.
Krok 4:
Gotuj Kalinę do miękkości, włóż do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 5:
Przetrzyj jagody przez sito drewnianą łyżką, oddzielając nasiona i skórki. Dostajemy tłuczone ziemniaki.
Krok 6:
Puree należy zważyć. Mam 480 gramów puree. Przenieś tłuczone ziemniaki na patelnię, wlej cukier w proporcji 1: 1. Mieszać.
Krok 7:
Gotuj dżem z częstym mieszaniem na średnim ogniu, aż zgęstnieje przez 20-25 minut. Włóż na gorąco do sterylnych słoików i zwiń. Przechowywać w chłodnym miejscu.
dżem kaliny można zwinąć w słoiki na zimę, a także można go doskonale przechowywać w lodówce pod zwykłą pokrywką. Z tej porcji wyszło mi 0,6 litra deseru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g