sos żurawinowy z imbirem i cynamonem

pyszne i pikantne do dań mięsnych, na pewno spodoba się wszystkim. Sos żurawinowy z imbirem i cynamonem to klasyk! Nadaje się do gorących i zimnych potraw. Dodaj więcej cukru i to już deser! Możesz eksperymentować z dowolnymi przyprawami i dowolnymi jagodami. Stwórz swój sos na podstawie mojego przepisu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 25 g
98 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos żurawinowy z imbirem i cynamonem? Odmierz składniki. Umyj jagody, posortuj i osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do rondla, dodaj cukier, cynamon i imbir. Doprowadzić syrop do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij imbir z syropu. Dodaj żurawinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Gotowy sos wlać do sosu i ostudzić. Podawać do dań mięsnych.

lepiej przechowywać sos w zamkniętym słoiku, aby się nie zestalił.

imbir można pominąć, ale wtedy sos będzie już trochę inny. Tandem żurawiny i imbiru jest od dawna znany w naszych i zagranicznych wypiekach. Imbir nadaje potrawom lekką pikantność. O jego użytecznych właściwościach całkowicie milczę. 

możesz zrobić sos z mrożonych jagód lub świeżych.

zamiast cukru można użyć słodzika.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy