skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos żurawinowy z imbirem i cynamonem? Odmierz składniki. Umyj jagody, posortuj i osusz.
Krok 2:
Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Krok 3:
Wlej wodę do rondla, dodaj cukier, cynamon i imbir. Doprowadzić syrop do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Krok 4:
Wyjmij imbir z syropu. Dodaj żurawinę.
Krok 5:
Dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Gotowy sos wlać do sosu i ostudzić. Podawać do dań mięsnych.
lepiej przechowywać sos w zamkniętym słoiku, aby się nie zestalił.
imbir można pominąć, ale wtedy sos będzie już trochę inny. Tandem żurawiny i imbiru jest od dawna znany w naszych i zagranicznych wypiekach. Imbir nadaje potrawom lekką pikantność. O jego użytecznych właściwościach całkowicie milczę.
możesz zrobić sos z mrożonych jagód lub świeżych.
zamiast cukru można użyć słodzika.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g