skład / składniki
metoda gotowania
świeży korzeń imbiru dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi i obierz, odcinając cienką warstwę skóry. Następnie pokrój korzeń na płytki. Konieczne jest cięcie korzenia imbiru do marynowania wzdłuż włókien. Staramy się, aby płyty były jak najcieńsze.
włóż talerze imbirowe do małego szklanego pojemnika, a następnie posyp je połową soli wskazanej w przepisie i dobrze wymieszaj. Robimy to rękami, aby sól była równomiernie rozłożona na talerzach. Pozostaw imbir na 20 minut.
w tym czasie przygotowujemy marynatę. Aby to zrobić, w rondlu o odpowiedniej wielkości łączymy ocet, pozostałą sól, granulowany cukier. Wymieszaj, umieść patelnię na minimalnym ogniu. Trzymamy rondel, mieszając, aż cukier granulowany i kryształy soli całkowicie się rozpuszczą. Ważne jest, aby nie dopuścić do wrzenia płynu. Gdy sól i cukier się rozpuszczą, zdejmij patelnię z ognia.
wlej Talerze imbiru do gorącej marynaty. W rondelku wkładamy również buraki, które należy pokroić na kilka kawałków (lub wlać sok śliwkowy lub barwnik). Możesz wybrać dowolny barwnik według własnego gustu. Wszystko zależy od pożądanego odcienia gotowej przekąski. Wymieszaj, wróć do ognia, ogrzewanie jest minimalne. Gotuj wszystko razem przez 25 minut.
gdy minie ten czas, ponownie zdejmij patelnię z ognia i pozwól jej zawartości całkowicie ostygnąć. Podczas gdy marynowany imbir ostygnie, przygotujemy słoik, dla którego należy go umyć i spłukać wrzącą wodą. Przenieś marynowany korzeń do słoika, zalej marynatą i włóż do lodówki na 3-4 godziny.
po tym czasie marynowany imbir będzie gotowy do podania. Ta przekąska musi być przechowywana w lodówce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g