imbir czerwony marynowany

niesamowicie pyszna japońska przekąska! Gotuj dla krewnych! Imbir jest czerwony marynowany, aw Japonii nazywa się "Beni-SEGA" , jest bardzo smaczny i niezwykły. To nie jest rodzaj przekąski podawanej w celu odświeżenia smaku. Beni SEGA różni się sposobem gotowania i smakiem, a także tym, że można go jeść w dowolnych ilościach. Imbir jest czerwony dzięki dodaniu buraków lub soku śliwkowego. Aby uzyskać bogatszy kolor, można dodać barwnik spożywczy.
KucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 14 g
72 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

świeży korzeń imbiru dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi i obierz, odcinając cienką warstwę skóry. Następnie pokrój korzeń na płytki. Konieczne jest cięcie korzenia imbiru do marynowania wzdłuż włókien. Staramy się, aby płyty były jak najcieńsze.

włóż talerze imbirowe do małego szklanego pojemnika, a następnie posyp je połową soli wskazanej w przepisie i dobrze wymieszaj. Robimy to rękami, aby sól była równomiernie rozłożona na talerzach. Pozostaw imbir na 20 minut.

w tym czasie przygotowujemy marynatę. Aby to zrobić, w rondlu o odpowiedniej wielkości łączymy ocet, pozostałą sól, granulowany cukier. Wymieszaj, umieść patelnię na minimalnym ogniu. Trzymamy rondel, mieszając, aż cukier granulowany i kryształy soli całkowicie się rozpuszczą. Ważne jest, aby nie dopuścić do wrzenia płynu. Gdy sól i cukier się rozpuszczą, zdejmij patelnię z ognia.

wlej Talerze imbiru do gorącej marynaty. W rondelku wkładamy również buraki, które należy pokroić na kilka kawałków (lub wlać sok śliwkowy lub barwnik). Możesz wybrać dowolny barwnik według własnego gustu. Wszystko zależy od pożądanego odcienia gotowej przekąski. Wymieszaj, wróć do ognia, ogrzewanie jest minimalne. Gotuj wszystko razem przez 25 minut.

gdy minie ten czas, ponownie zdejmij patelnię z ognia i pozwól jej zawartości całkowicie ostygnąć. Podczas gdy marynowany imbir ostygnie, przygotujemy słoik, dla którego należy go umyć i spłukać wrzącą wodą. Przenieś marynowany korzeń do słoika, zalej marynatą i włóż do lodówki na 3-4 godziny.

po tym czasie marynowany imbir będzie gotowy do podania. Ta przekąska musi być przechowywana w lodówce.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy