pstrąg z sosem kaparowym

SOS sprawił, że ryba była niesamowicie smaczna. Drugi przepis na monobed rybny. Ten przepis chciałem wdrożyć od bardzo dawna. Oprócz pstrąga możesz użyć dowolnej innej czerwonej ryby lub dorsza.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 15 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 4 % 1 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni włożyć masło i oliwę z oliwek, mielony czosnek, kapary, sok z cytryny, musztardę i suszone zioła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Doprowadzić wszystko do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój rybę na porcje i włóż do naczynia do pieczenia wyłożonego folią.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lekko posolić rybę i polać sosem kaparowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj rybę krawędziami folii. Piec około 25 minut w 200°C.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy