biały sos beszamelowy na mleku z mąką

delikatny i wyrafinowany sos beszamelowy jest niesamowicie pyszny.
Inna RiabchenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 40 % 8 g
120 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1) na średnim ogniu rozpuść masło, dodaj mąkę i dokładnie mieszając pozwól mące smażyć przez 2 minuty.

2) następnie cienkim strumieniem Wprowadzamy mleko w temperaturze pokojowej i dobrze mieszamy trzepaczką, aby uniknąć pojawienia się grudek. Gotuj mleko, dodaj przyprawy, sól do smaku. Sos powinien nadal gotować na małym ogniu przez minutę, jeśli sos o konsystencji wyjdzie bardzo płynny, to nie gotujemy dużo więcej, ale bierzemy pod uwagę, że po schłodzeniu SOS nadal nie zgęstnieje dużo. SOS podawaj na ciepło w formie. W lodówce sos można przechowywać przez dwa do trzech dni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy