biały sos beszamelowy na mleku z mąką
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1) na średnim ogniu rozpuść masło, dodaj mąkę i dokładnie mieszając pozwól mące smażyć przez 2 minuty.
2) następnie cienkim strumieniem Wprowadzamy mleko w temperaturze pokojowej i dobrze mieszamy trzepaczką, aby uniknąć pojawienia się grudek. Gotuj mleko, dodaj przyprawy, sól do smaku. Sos powinien nadal gotować na małym ogniu przez minutę, jeśli sos o konsystencji wyjdzie bardzo płynny, to nie gotujemy dużo więcej, ale bierzemy pod uwagę, że po schłodzeniu SOS nadal nie zgęstnieje dużo. SOS podawaj na ciepło w formie. W lodówce sos można przechowywać przez dwa do trzech dni. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g