skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotowujemy kwiaty, usuwając kwiatostany z łodyg. Po dokładnym użyciu tylnej strony gąbki do naczyń umyj pomarańcze i cytryny. Jest to konieczne, aby zmyć wszystkie szkodliwe substancje z powierzchni owoców cytrusowych. Następnie usuwamy cienką warstwę skórki z pomarańczy i cytryn, staramy się nie chwytać białej warstwy, która nada dżemowi niepotrzebną gorycz.
paski skórki, cienko pokrojone, wkładamy do średniej wielkości rondla. Obierz pomarańcze i cytryny z białej warstwy, a następnie pokrój miąższ na małe kawałki. Przenosimy wszystko do skórki, tam też wysyłamy sok, który wyciekł podczas krojenia. Jedną trzecią pektyny rozpuszczamy w wodzie (2 szklanki)dodajemy do rondla z cyrusami, stawiamy na dużym ogniu, doprowadzamy płyn do wrzenia. Mieszając, gotuj mieszaninę przez 10 minut na umiarkowanym ogniu.
wymieszaj pozostałą pektynę z granulowanym cukrem, a następnie wlej do rondla do pozostałych składników. Tam również układamy wcześniej przygotowane kwiaty. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Gotuj wszystko razem na małym ogniu przez 10 minut. Dżem powinien trochę zgęstnieć. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
układamy dżem w sterylnych słoikach do wieszaków. Następnie podpalamy duży garnek z wodą, kładziemy ręcznik na dnie i kładziemy na nim słoiki z dżemem. Napełnij puszki wodą na ramionach, przykryj luźno pokrywkami. Czekamy, aż woda w garnku się zagotuje. Po ugotowaniu sterylizujemy słoiki przez 15 minut.
po zwinięciu ich, odwróceniu do góry nogami, owinięciu kocem. Pozwól dżemowi ostygnąć przez jeden dzień.
dżem jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pektyna - 336 kcal/100g
- Stokrotka - 9 kcal/100g