zapiekanka ziemniaczana klasyczna

od dzieciństwa znane obfite danie dla całej rodziny! Klasyczna zapiekanka ziemniaczana jest przygotowywana z najpopularniejszych produktów. I smakuje tak delikatnie, że z pewnością spodoba się całej rodzinie - od najmłodszych gospodarstw domowych po dorosłych. Zapiekanka przygotowana według tego przepisu okazuje się taka sama jak w dzieciństwie, jak podawano na stole w przedszkolu iw szkole. Bardzo smaczne i apetyczne!
allaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 37 % 11 g
193 kcal
IG: 91 / 0 / 9

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Ziemniaki dokładnie myjemy i myjemy, po czym kroimy na duże kawałki i przenosimy do średniej wielkości rondla. Następnie napełnij ziemniaki wodą, aby rośliny okopowe były nią całkowicie pokryte. Stawiamy patelnię na dużym ogniu i doprowadzamy jej zawartość do wrzenia. Gdy płyn się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj ziemniaki przez 20-25 minut (do miękkości, miękkości). W tym procesie usuń pianę i sól.

2. Ziemniaki ugotowane-spuść płyn z patelni i dodaj masło i gorące mleko do ziemniaków. Zagnieść ziemniaki w puree. Pożyczka w powstałym puree rozbijamy jajko, wkładamy żółtko i wszystko razem dokładnie i szybko mieszamy. Dodaj śmietanę i wszystko ponownie wymieszaj.

3. Obierz cebulę, spłucz zimną wodą, a następnie drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu w oleju roślinnym. Po podgrzaniu włóż cebulę do oleju i smaż, aż będzie miękka i przezroczysta. W czasie zajmie to 8-10 minut.

4. Dodaj mięso mielone do cebuli, zwiększ ciepło do silnego. Wymieszaj zawartość patelni, aż sok całkowicie odparuje,a następnie ponownie zmniejsz ogień do średniego. Posolić mięso mielone, posypać czarnym pieprzem (lepiej, jeśli jest świeżo zmielony), przyprawami. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż, aż będzie ugotowane i rumiane.

5. Włącz piekarnik do 190 stopni.

6. Smarujemy naczynie do pieczenia masłem, posypujemy bułką tartą całą nasmarowaną powierzchnię. Rozłóż połowę tłuczonych ziemniaków w formie, zmiksuj, aby warstwa była jednolita. Następnie kładziemy mięso mielone na warstwie ziemniaka, wyrównujemy, lekko wciskamy mięso mielone w dolną warstwę. Ostatnią warstwą rozprowadzamy Pozostałe tłuczone ziemniaki, wyrównujemy również powierzchnię przyszłej zapiekanki, lekko ugniatamy, dzięki czemu zapiekanka jest gęstsza.

7. Włóż formę do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Na zapiekance powinna pojawić się lekka złota skorupa. Gdy minie określony czas, wyłącz ogrzewanie i pozostaw zapiekankę w piekarniku na kolejne 10 minut. Po zapiekance można podawać do ostygnięcia.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy