skład / składniki
metoda gotowania
1. Ziemniaki dokładnie myjemy i myjemy, po czym kroimy na duże kawałki i przenosimy do średniej wielkości rondla. Następnie napełnij ziemniaki wodą, aby rośliny okopowe były nią całkowicie pokryte. Stawiamy patelnię na dużym ogniu i doprowadzamy jej zawartość do wrzenia. Gdy płyn się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj ziemniaki przez 20-25 minut (do miękkości, miękkości). W tym procesie usuń pianę i sól.
2. Ziemniaki ugotowane-spuść płyn z patelni i dodaj masło i gorące mleko do ziemniaków. Zagnieść ziemniaki w puree. Pożyczka w powstałym puree rozbijamy jajko, wkładamy żółtko i wszystko razem dokładnie i szybko mieszamy. Dodaj śmietanę i wszystko ponownie wymieszaj.
3. Obierz cebulę, spłucz zimną wodą, a następnie drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu w oleju roślinnym. Po podgrzaniu włóż cebulę do oleju i smaż, aż będzie miękka i przezroczysta. W czasie zajmie to 8-10 minut.
4. Dodaj mięso mielone do cebuli, zwiększ ciepło do silnego. Wymieszaj zawartość patelni, aż sok całkowicie odparuje,a następnie ponownie zmniejsz ogień do średniego. Posolić mięso mielone, posypać czarnym pieprzem (lepiej, jeśli jest świeżo zmielony), przyprawami. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż, aż będzie ugotowane i rumiane.
5. Włącz piekarnik do 190 stopni.
6. Smarujemy naczynie do pieczenia masłem, posypujemy bułką tartą całą nasmarowaną powierzchnię. Rozłóż połowę tłuczonych ziemniaków w formie, zmiksuj, aby warstwa była jednolita. Następnie kładziemy mięso mielone na warstwie ziemniaka, wyrównujemy, lekko wciskamy mięso mielone w dolną warstwę. Ostatnią warstwą rozprowadzamy Pozostałe tłuczone ziemniaki, wyrównujemy również powierzchnię przyszłej zapiekanki, lekko ugniatamy, dzięki czemu zapiekanka jest gęstsza.
7. Włóż formę do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Na zapiekance powinna pojawić się lekka złota skorupa. Gdy minie określony czas, wyłącz ogrzewanie i pozostaw zapiekankę w piekarniku na kolejne 10 minut. Po zapiekance można podawać do ostygnięcia.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g