skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw musisz rozmrozić jagody.
2. Następnie posiekaj jagody, aby to zrobić, zmielić je przez sito lub ubić
blenderem.
3. Przecier jagodowy przenosi się na patelnię i napełnia zimną wodą, pozostawiając 0,5 litra do rozcieńczenia skrobi. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut. Filtrujemy, pozbywając się w ten sposób skóry, aby galaretka była przezroczysta.
4. Wlej z powrotem do rondla i zagotuj, po czym wlej cukier i wymieszaj i zagotuj syrop.
5 rozpuść skrobię w zimnej wodzie. Wlać mieszaninę do gotowanego syropu i szybko wymieszać. Czekamy, aż galaretka zacznie gęstnieć, oznacza to, że napój jest gotowy.
należy pamiętać, że w takich proporcjach uzyskuje się galaretkę pitną, jest dość płynna. Jak zrobić gęstą galaretkę? Wystarczy zwiększyć ilość skrobi. Przybliżony przewodnik: w przypadku płynnej galaretki weź 1 łyżkę skrobi na każdy litr płynu, w przypadku galaretki o średniej gęstości - 2 łyżki na każdy litr, w przypadku gęstej galaretki-3 łyżki na 1 litr. Ale ponieważ łyżki są różne dla każdego, skrobię można umieścić mniej lub więcej, koncentrując się na smaku.
warto również wziąć pod uwagę, że mrożone jagody również dają sok, a ich ilość będzie inna dla każdego i wpływa na gęstość galaretki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g