galaretka z mrożonych jagód

zdrowa, witaminowa galaretka z mrożonych jagód! Latem zamrażam różne jagody, a następnie używam ich w razie potrzeby, bardzo mi pomagają w zimnych porach roku. Dla mojej rodziny często gotuję galaretkę z mrożonych jagód, ponieważ jest bardzo zdrowa, smaczna i bogata w witaminy.
papayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
26 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Najpierw musisz rozmrozić jagody.
2. Następnie posiekaj jagody, aby to zrobić, zmielić je przez sito lub ubić
blenderem.
3. Przecier jagodowy przenosi się na patelnię i napełnia zimną wodą, pozostawiając 0,5 litra do rozcieńczenia skrobi. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut. Filtrujemy, pozbywając się w ten sposób skóry, aby galaretka była przezroczysta.
4. Wlej z powrotem do rondla i zagotuj, po czym wlej cukier i wymieszaj i zagotuj syrop.
5 rozpuść skrobię w zimnej wodzie. Wlać mieszaninę do gotowanego syropu i szybko wymieszać. Czekamy, aż galaretka zacznie gęstnieć, oznacza to, że napój jest gotowy.

należy pamiętać, że w takich proporcjach uzyskuje się galaretkę pitną, jest dość płynna. Jak zrobić gęstą galaretkę? Wystarczy zwiększyć ilość skrobi. Przybliżony przewodnik: w przypadku płynnej galaretki weź 1 łyżkę skrobi na każdy litr płynu, w przypadku galaretki o średniej gęstości - 2 łyżki na każdy litr, w przypadku gęstej galaretki-3 łyżki na 1 litr. Ale ponieważ łyżki są różne dla każdego, skrobię można umieścić mniej lub więcej, koncentrując się na smaku.

warto również wziąć pod uwagę, że mrożone jagody również dają sok, a ich ilość będzie inna dla każdego i wpływa na gęstość galaretki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy