skład / składniki
metoda gotowania
zacznijmy gotować :
- cukinię myjemy, kroimy w kostkę;
- obierz marchewki, umyj, zetrzyj na grubej tarce;
- paprykę oczyszczamy ze strąków nasion i łodyg, myjemy, kroimy w paski;
- obierz również cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie;
- pomidory, pokrojone w kostkę, proporcjonalnie do cukinii;
- ciepłą wodę wlewamy do miski, dodajemy koncentrat pomidorowy, olej słonecznikowy, wlewamy cukier i sól, mieszamy do uzyskania gładkości;
- wlej masę do rondla, Wyślij do ognia, a gdy polewa pomidorowa się zagotuje, włóż do niej przygotowaną cukinię i gotuj przez 15 minut;
- następnie dodaj pozostałe warzywa (z wyjątkiem pomidora), gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut;
- a teraz kolej na pomidory, włóż je do rondla i gotuj przez 15 minut, po czym wlej ocet i wlej Curry, wymieszaj, gotuj przez ostatnie 5 minut;
- wlać gorącą sałatkę do sterylnych słoików, zwinąć blaszanymi pokrywkami, owinąć słoiki kocem i pozostawić na jeden dzień, aż całkowicie ostygnie.
przechowujemy puste miejsca w ciemnym, chłodnym miejscu (przechowuję je w piwnicy).
niech smak ancle bens wprawi cię w dobry nastrój!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g