dżem winogronowy bez pestek na zimę

aromatyczny dżem winogronowy-niesamowity smak! Babcia nauczyła mnie gotować ten dżem. Zawsze miała dużo winogron, więc w piwnicy było wino, dżem, kompot i wiele innych smakołyków. Dzielę się przepisem na dżem - twierdzi, że ma najwyższą ocenę!
LwsjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 58 g
232 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

1. Moje winogrona, obieramy gałązki i usuwamy zepsute jagody.

2. A teraz musisz uzbroić się w cierpliwość i oddzielić miąższ od skór (lepiej to zrobić w rękawiczkach, zmiażdżyć część jagód w małym pojemniku i oddzielić je od siebie w ten sposób).

3. Miąższ rozprowadzamy na patelni, wysyłamy na średnim ogniu, przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu masy gotuj przez kolejne 5 minut, a następnie przetrzyj przez drobne sito (kości pozostaną na sicie, wyrzuć je).

4. Dodaj skórki winogron do pozostałej masy, gotuj wszystko razem przez kilka minut.

5. Cukier topi się na ogniu, aż zamieni się w karmel (można wlać do żaroodpornego pojemnika i stopić w piekarniku w temperaturze 60 stopni).

6. Łączymy dżem winogronowy z karmelem cukrowym i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając masę, aby nie przypaliła się do dna.

gotowość sprawdzamy, upuszczając kroplę dżemu na schłodzony spodek-jeśli się nie rozprzestrzeni, przysmak jest gotowy!

ułóż dżem w czystych, suchych słoikach, ostudź i zamknij blaszanymi pokrywkami.

przechowujemy w piwnicy lub spiżarni.

smacznego dżemu i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy