skład / składniki
metoda gotowania
1. Moje winogrona, obieramy gałązki i usuwamy zepsute jagody.
2. A teraz musisz uzbroić się w cierpliwość i oddzielić miąższ od skór (lepiej to zrobić w rękawiczkach, zmiażdżyć część jagód w małym pojemniku i oddzielić je od siebie w ten sposób).
3. Miąższ rozprowadzamy na patelni, wysyłamy na średnim ogniu, przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu masy gotuj przez kolejne 5 minut, a następnie przetrzyj przez drobne sito (kości pozostaną na sicie, wyrzuć je).
4. Dodaj skórki winogron do pozostałej masy, gotuj wszystko razem przez kilka minut.
5. Cukier topi się na ogniu, aż zamieni się w karmel (można wlać do żaroodpornego pojemnika i stopić w piekarniku w temperaturze 60 stopni).
6. Łączymy dżem winogronowy z karmelem cukrowym i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając masę, aby nie przypaliła się do dna.
gotowość sprawdzamy, upuszczając kroplę dżemu na schłodzony spodek-jeśli się nie rozprzestrzeni, przysmak jest gotowy!
ułóż dżem w czystych, suchych słoikach, ostudź i zamknij blaszanymi pokrywkami.
przechowujemy w piwnicy lub spiżarni.
smacznego dżemu i dobrego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g