Klasyczna szurpa jagnięca

Przygotuj idealny obfity lunch! Bardzo smaczne! Tata lubi jagnięcinę w naszej rodzinie (dziadek w niepełnym wymiarze godzin), więc dania z tym mięsem nie są dla nas rzadkością. Proponuję ciekawą zupę o nazwie & quot; shurpa & quot; - uzbecki przysmak z jagnięciną.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 45 % 5 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Myjemy jagnięcinę, kroimy na porcje (grubo), smażymy na złoty kolor.

2. Obierz cebulę i marchewkę, spłucz zimną wodą, pokrój w półpierścienie.

3. Pomidory są również myte i krojone w cienkie plasterki.

4. Obieramy ziemniaki, kroimy je na 2 części (ziemniaki są wielokrotnie cięte na shurpa niż zwykła zupa).

5. Wszystkie przygotowane składniki układamy warstwami w grubościennej patelni (lub kotle) :

- najważniejsze jest to, że mięso jest pierwszą warstwą-posolić, doprawić pieprzem, zirą, kolendrą (użyj połowy soli i przypraw);

- dalej warstwa cebuli i marchwi;

- potem pomidory i ziemniaki;

- obierz czosnek i wyciśnij przez prasę na górną warstwę warzyw;

- na koniec powtarzamy zestaw przypraw (pieprz, Zira, kolendra) i sól, zalewamy wodą.

6. Wkładamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ciepło i gotujemy shurpa przez godzinę.

7. 5 minut przed końcem wlej drobno posiekane warzywa.

podawaj aromatyczną shurpę na stole na gorąco. Zachwyć rodzinę i przyjaciół!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy