skład / składniki
metoda gotowania
1. Myjemy jagnięcinę, kroimy na porcje (grubo), smażymy na złoty kolor.
2. Obierz cebulę i marchewkę, spłucz zimną wodą, pokrój w półpierścienie.
3. Pomidory są również myte i krojone w cienkie plasterki.
4. Obieramy ziemniaki, kroimy je na 2 części (ziemniaki są wielokrotnie cięte na shurpa niż zwykła zupa).
5. Wszystkie przygotowane składniki układamy warstwami w grubościennej patelni (lub kotle) :
- najważniejsze jest to, że mięso jest pierwszą warstwą-posolić, doprawić pieprzem, zirą, kolendrą (użyj połowy soli i przypraw);
- dalej warstwa cebuli i marchwi;
- potem pomidory i ziemniaki;
- obierz czosnek i wyciśnij przez prasę na górną warstwę warzyw;
- na koniec powtarzamy zestaw przypraw (pieprz, Zira, kolendra) i sól, zalewamy wodą.
6. Wkładamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ciepło i gotujemy shurpa przez godzinę.
7. 5 minut przed końcem wlej drobno posiekane warzywa.
podawaj aromatyczną shurpę na stole na gorąco. Zachwyć rodzinę i przyjaciół!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g