skład / składniki
metoda gotowania
z podanej liczby produktów uzyskuje się 6-litrowe puszki pysznego sosu. Więc zacznijmy...
1. Pomidory myjemy, kroimy w drobną kostkę. Włóż do rondla, Wyślij do ognia, gotuj przez 2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
2. Obierz cebulę, pokrój na mniejsze kawałki, smaż na oliwie z oliwek, aż będzie przezroczysta.
3. Obierz czosnek, drobno posiekaj i smaż na oliwie z oliwek z cebulą przez kilka minut.
4. Włóż koncentrat pomidorowy do miski i dodaj do niego trochę soku pomidorowego z patelni, wymieszaj. Wprowadzamy mieszaninę do przyszłego sosu.
5. W międzyczasie dodaj sól i cukier do pomidorów, wymieszaj. Wlej paprykę, gotuj przez 2 minuty, a następnie wlej oregano i drobno posiekaną natkę pietruszki i bazylię.
6. Po 5 minutach Wprowadzamy smażoną cebulę i czosnek, mieszamy, gotujemy przez kolejne 5 minut.
7. Na koniec dodaj czarną paprykę i chili, a także wlej ocet winny.
8. Gotuj masę przez trzy minuty i wlej do sterylnych słoików. Po zwinięciu słoików odwracamy je do góry nogami, owijamy ciepłym kocem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
9. Schłodzone puszki przenosimy do stałego miejsca przechowywania.
udane eksperymenty dla Ciebie i pyszny sos!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g