sos boloński na zimę

Spaghetti zawsze będzie wyjątkowo smaczne z tym półfabrykatem! Po wypróbowaniu sosu Bolońskiego jako półfabrykatu zdałem sobie sprawę, że to prawdziwe znalezisko! W końcu teraz znacznie szybciej będzie można gotować włoskie potrawy, które są tak kochane przez wszystkich członków naszej rodziny. Do takiego przygotowania mam teraz w spiżarni osobną półkę i od tej pory jest to mój "mast hav" :)
lasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 78 % 7 g
42 kcal
IG: 71 / 0 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 15 min

z podanej liczby produktów uzyskuje się 6-litrowe puszki pysznego sosu. Więc zacznijmy...

1. Pomidory myjemy, kroimy w drobną kostkę. Włóż do rondla, Wyślij do ognia, gotuj przez 2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.

2. Obierz cebulę, pokrój na mniejsze kawałki, smaż na oliwie z oliwek, aż będzie przezroczysta.

3. Obierz czosnek, drobno posiekaj i smaż na oliwie z oliwek z cebulą przez kilka minut.

4. Włóż koncentrat pomidorowy do miski i dodaj do niego trochę soku pomidorowego z patelni, wymieszaj. Wprowadzamy mieszaninę do przyszłego sosu.

5. W międzyczasie dodaj sól i cukier do pomidorów, wymieszaj. Wlej paprykę, gotuj przez 2 minuty, a następnie wlej oregano i drobno posiekaną natkę pietruszki i bazylię.

6. Po 5 minutach Wprowadzamy smażoną cebulę i czosnek, mieszamy, gotujemy przez kolejne 5 minut.

7. Na koniec dodaj czarną paprykę i chili, a także wlej ocet winny.

8. Gotuj masę przez trzy minuty i wlej do sterylnych słoików. Po zwinięciu słoików odwracamy je do góry nogami, owijamy ciepłym kocem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

9. Schłodzone puszki przenosimy do stałego miejsca przechowywania.

udane eksperymenty dla Ciebie i pyszny sos!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy