skład / składniki
metoda gotowania
obieramy cebulę, dzielimy na 4 części-potrzebujemy jednej, przyklejamy do niej pąki goździków.
wlej zimne mleko do rondla, zanurz w nim kawałek cebuli z goździkami, a także dodaj gałkę muszkatołową i liść laurowy. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut, po czym usuwamy cebulę i lavrushkę.
w osobnym rondlu przygotuj mieszaninę oleju. Aby to zrobić, pokrój masło na kawałki, posyp je mąką i włóż do rondla, wyślij na średni ogień. Gdy masło się rozpuści, uzyskując jednorodną konsystencję, cienkim strumieniem, bardzo ostrożnie, wlej do niego połowę pachnącego mleka, ciągle mieszając (należy to zrobić drewnianą szpatułką). Gdy masa się zagotuje, wlej resztę mleka i gotuj, aż zgęstnieje. Na tym etapie nie wolno gotować sosu!
w procesie gotowania mogą pojawić się grudki, z którymi można walczyć blenderem, mieszając beszamel pod koniec gotowania.
dopraw sosem ryby, mięso lub warzywa. Ciesz się nowym smakiem znanych potraw!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g