skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zalej mak wrzącą wodą i pozostaw na 1-2 godziny.
Krok 2:
Suszone morele z rodzynkami w jednej misce zalać wrzącą wodą i pozostawić na 1-2 godziny.
Krok 3:
Spuść wodę z suszonych moreli i rodzynek, zwiększ jej objętość do 1,5 szklanki i wlej do rondla.
Krok 4:
Wlej umyty ryż do wody.
Krok 5:
Przykryj i gotuj na małym ogniu do miękkości.
Krok 6:
Posiekaj orzechy włoskie (lub posiekaj, jak chcesz).
Krok 7:
Zmiel migdały w blenderze(lub cokolwiek chcesz).
Krok 8:
Pokrój suszone morele tak, aby były tego samego rozmiaru co rodzynki.
Krok 9:
Dodaj miód do gotowego ryżu i wymieszaj. W ryżu powinna pozostać trochę wody tylko do mieszania miodu, nadmiar wilgoci wyparuje podczas mieszania.
Krok 10:
Odcedź większość wody z maku i ubij mak z pozostałą wodą blenderem (lub zmiel w moździerzu lub przepuść przez maszynkę do mięsa).
Krok 11:
Złóż suszone morele z rodzynkami i orzechami do jednej wygodnej miski, dodaj sok makowy.
Krok 12:
Dodaj ciepły ryż i wymieszaj.
Krok 13:
Ryżowa kutia na Boże Narodzenie jest gotowa. Udekoruj go, jak chcesz i podawaj na świątecznym stole.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g