Kutia Boże Narodzenie ryż rodzynki

soczysta, smaczna, pachnąca i uduchowiona ryżowa kutia! Gotuj i Ty! Taka ryżowa kutya, powiedzmy, nie jest zbyt duża i ryżowa. W końcu ma tak wiele innych pysznych składników!.. Umysł jest niezrozumiały. Gotuj dla wszystkich bez wyjątku!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 9 g
tłuszcze 25 % 19 g
węglowodany 64 % 49 g
412 kcal
IG: 26 / 50 / 24

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zalej mak wrzącą wodą i pozostaw na 1-2 godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone morele z rodzynkami w jednej misce zalać wrzącą wodą i pozostawić na 1-2 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spuść wodę z suszonych moreli i rodzynek, zwiększ jej objętość do 1,5 szklanki i wlej do rondla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej umyty ryż do wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj i gotuj na małym ogniu do miękkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj orzechy włoskie (lub posiekaj, jak chcesz).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel migdały w blenderze(lub cokolwiek chcesz).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój suszone morele tak, aby były tego samego rozmiaru co rodzynki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj miód do gotowego ryżu i wymieszaj. W ryżu powinna pozostać trochę wody tylko do mieszania miodu, nadmiar wilgoci wyparuje podczas mieszania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odcedź większość wody z maku i ubij mak z pozostałą wodą blenderem (lub zmiel w moździerzu lub przepuść przez maszynkę do mięsa).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż suszone morele z rodzynkami i orzechami do jednej wygodnej miski, dodaj sok makowy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj ciepły ryż i wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ryżowa kutia na Boże Narodzenie jest gotowa. Udekoruj go, jak chcesz i podawaj na świątecznym stole.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g

Podobne przepisy