Rzymskie ciasto warstwowe Klasyczne

takie ciasto z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodyczy! A gospodyni będzie zadowolona z łatwości przygotowania tego deseru, ponieważ montaż ciasta zajmie tylko 20 minut. Najważniejsze jest, aby upiec naleśniki z wyprzedzeniem, ale jak pokazuje doświadczenie, nie stanowi to problemu. Ponadto ciasto nie jest drogie.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 27 % 16 g
węglowodany 60 % 36 g
314 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie składniki niezbędne do przygotowania francuskiego ciasta rzymskiego. Wcześniej pieczemy domowe naleśniki zgodnie z naszym ulubionym przepisem, ale lepiej jest piec naleśniki nie cienkie ażurowe, ale nieco grubsze, aby ciasto nie było bardzo płaskie i słodko-słodkie. Do przygotowania ciasta potrzebne będzie również skondensowane mleko i orzechy włoskie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli orzechy włoskie są surowe, najpierw smażymy je na suchej patelni, a dopiero potem drobno siekamy w misce blendera lub maszynką do mięsa. Kupując orzechy, warto wybrać wysokiej jakości jądra, aby później nie były gorzkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż pierwszy naleśnik na płaskim naczyniu, posmaruj go skondensowanym mlekiem na wierzchu i posyp posiekanymi orzechami, równomiernie rozprowadzając je po całym naleśniku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie rozłóż naleśnik i wykonaj tę samą procedurę ze skondensowanym mlekiem i posiekanymi orzechami. W ten sposób nadal zbieramy ciasto naprzemiennie warstwami naleśników, skondensowanego mleka i orzechów, aż naleśniki się skończą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto jest w pełni zmontowane, wkładamy je do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie warstwy naleśników były nasączone skondensowanym mlekiem.

w tym przepisie zwykłe mleko skondensowane można zastąpić gotowanym, co nadaje ciastu bardzo przyjemny karmelowy smak. Będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli sam ugotujesz skondensowane mleko w domu. Ale możesz użyć zakupionego. A orzechy włoskie można zastąpić orzechami laskowymi lub innymi orzechami laskowymi.
można również eksperymentować z domowymi naleśnikami. Można je zastąpić warstwami niesłodzonego ciasta francuskiego. Ten deser okaże się bardziej przestronny.
warto zwrócić szczególną uwagę na jakość mleka skondensowanego. W żadnym wypadku nie używaj skondensowanego mleka skondensowanego z dodatkiem tłuszczów roślinnych. Smak takiego produktu znacznie traci smak prawdziwego pełnego skondensowanego mleka z cukrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Naleśniki na Rast.olej - 235   kcal/100g
  • Naleśniki na oliwie.olej - 200   kcal/100g

Podobne przepisy