skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie składniki niezbędne do przygotowania francuskiego ciasta rzymskiego. Wcześniej pieczemy domowe naleśniki zgodnie z naszym ulubionym przepisem, ale lepiej jest piec naleśniki nie cienkie ażurowe, ale nieco grubsze, aby ciasto nie było bardzo płaskie i słodko-słodkie. Do przygotowania ciasta potrzebne będzie również skondensowane mleko i orzechy włoskie.
Krok 2:
Jeśli orzechy włoskie są surowe, najpierw smażymy je na suchej patelni, a dopiero potem drobno siekamy w misce blendera lub maszynką do mięsa. Kupując orzechy, warto wybrać wysokiej jakości jądra, aby później nie były gorzkie.
Krok 3:
Rozłóż pierwszy naleśnik na płaskim naczyniu, posmaruj go skondensowanym mlekiem na wierzchu i posyp posiekanymi orzechami, równomiernie rozprowadzając je po całym naleśniku.
Krok 4:
Ponownie rozłóż naleśnik i wykonaj tę samą procedurę ze skondensowanym mlekiem i posiekanymi orzechami. W ten sposób nadal zbieramy ciasto naprzemiennie warstwami naleśników, skondensowanego mleka i orzechów, aż naleśniki się skończą.
Krok 5:
Gdy ciasto jest w pełni zmontowane, wkładamy je do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie warstwy naleśników były nasączone skondensowanym mlekiem.
w tym przepisie zwykłe mleko skondensowane można zastąpić gotowanym, co nadaje ciastu bardzo przyjemny karmelowy smak. Będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli sam ugotujesz skondensowane mleko w domu. Ale możesz użyć zakupionego. A orzechy włoskie można zastąpić orzechami laskowymi lub innymi orzechami laskowymi.
można również eksperymentować z domowymi naleśnikami. Można je zastąpić warstwami niesłodzonego ciasta francuskiego. Ten deser okaże się bardziej przestronny.
warto zwrócić szczególną uwagę na jakość mleka skondensowanego. W żadnym wypadku nie używaj skondensowanego mleka skondensowanego z dodatkiem tłuszczów roślinnych. Smak takiego produktu znacznie traci smak prawdziwego pełnego skondensowanego mleka z cukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Naleśniki na Rast.olej - 235 kcal/100g
- Naleśniki na oliwie.olej - 200 kcal/100g