skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zestaw produktów
Krok 2:
Odcedzony bulion z mięsem
Krok 3:
Tak wyglądają marchewki, mięso i ziemniaki w sorpie
Krok 4:
Do bulionu dodano ostrą paprykę
Krok 5:
Papryka pokrojona w kostkę
Krok 6:
Cebula pokrojona w krążki
Krok 7:
Zdejmij skórkę z pomidora
Krok 8:
Pomidory pokrojone w kostkę
Krok 9:
Bulion zawiera wszystkie posiekane warzywa i przyprawy
Krok 10:
Dodano zielenie, wyłącz gaz i pozwól Sorpe parzyć przez 20 minut.
Krok 11:
Jedzenie serwowane! A oto moja duża łyżka
to jak zupa z dressingiem, w której nic nie jest smażone.
najpierw ugotuj bulion jagnięcy. Zajmie to półtorej do dwóch godzin. Trzymamy go na małym ogniu.
następnie filtruj, pokrój jagnięcinę na średnie kawałki, kontynuuj gotowanie.
włóż ziemniaki, grubo posiekaną marchewkę do bulionu ,a także cały strąk ostrej papryki (strąk pieprzu powinien być absolutnie cały, bez jednego pęknięcia lub dziury, w przeciwnym razie sorpa będzie bardzo gorzka) gotuj prawie do momentu ugotowania wszystko na tym samym małym ogniu.
następnie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę lub krążki, paprykę pokrojoną w kostkę i pomidory, z których wcześniej usunięto skórkę.
natychmiast dodaj przyprawy i wyciśnięty czosnek.
gotuj przez około 10-15 minut.
strąk ostrej papryki należy wyciągnąć z sorpy.
pod koniec gotowania zasypiamy Zielenie i odstawiamy na 20 minut.
powinno być dużo pieprzu, ale jeśli ktoś go nie poleca, dodaj trochę. Możesz również dodać paprykę bezpośrednio do talerza.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g