zupa jagnięca shurpa

dość tłusta, ale bardzo smaczna i satysfakcjonująca orientalna zupa! Podobało mi się-wszystko! Sorpa okazała się bardzo smaczna! Niezwykle piękne i smaczne danie-jagnięcina sorpa.
matanyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 43 % 3 g
33 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zestaw produktów

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odcedzony bulion z mięsem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tak wyglądają marchewki, mięso i ziemniaki w sorpie

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do bulionu dodano ostrą paprykę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Papryka pokrojona w kostkę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebula pokrojona w krążki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij skórkę z pomidora

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pomidory pokrojone w kostkę

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bulion zawiera wszystkie posiekane warzywa i przyprawy

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodano zielenie, wyłącz gaz i pozwól Sorpe parzyć przez 20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jedzenie serwowane! A oto moja duża łyżka

to jak zupa z dressingiem, w której nic nie jest smażone.
najpierw ugotuj bulion jagnięcy. Zajmie to półtorej do dwóch godzin. Trzymamy go na małym ogniu.
następnie filtruj, pokrój jagnięcinę na średnie kawałki, kontynuuj gotowanie.
włóż ziemniaki, grubo posiekaną marchewkę do bulionu ,a także cały strąk ostrej papryki (strąk pieprzu powinien być absolutnie cały, bez jednego pęknięcia lub dziury, w przeciwnym razie sorpa będzie bardzo gorzka) gotuj prawie do momentu ugotowania wszystko na tym samym małym ogniu.
następnie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę lub krążki, paprykę pokrojoną w kostkę i pomidory, z których wcześniej usunięto skórkę.
natychmiast dodaj przyprawy i wyciśnięty czosnek.
gotuj przez około 10-15 minut.
strąk ostrej papryki należy wyciągnąć z sorpy.

pod koniec gotowania zasypiamy Zielenie i odstawiamy na 20 minut.
powinno być dużo pieprzu, ale jeśli ktoś go nie poleca, dodaj trochę. Możesz również dodać paprykę bezpośrednio do talerza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy