Polska zupa pomidorowa z makaronem

bardzo smaczna i aromatyczna zupa z kurczaka! Niedawno postanowiłem wypróbować nowy przepis kulinarny polskiej zupy pomidorowej z makaronem. Okazało się pyszne - wszyscy domagali się suplementu! Spróbuj i przygotować ten posiłek!
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 12 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 32 % 11 g
198 kcal
IG: 18 / 82 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

posiekaj natkę pietruszki, cebulę, marchewkę i seler i razem z kurczakiem podpal, aby ugotować bulion. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa się ugotują. W tym czasie w innym rondlu ugotuj makaron, wrzuć go do durszlaka i spłucz zimną wodą, aby się nie sklejały. Musisz też zrobić sos do bulionu. Aby to zrobić, wymieszaj 1 łyżkę mąki pszennej z kilkoma łyżkami wody, zawsze zimnej. Dodaj sos pomidorowy lub makaron i śmietanę. Wlej sos do bulionu i wymieszaj. Gotuj przez 5 minut, sól i pieprz do smaku. Na talerzach ułożyć gotowy makaron, mięso z kurczaka i zalać bulionem. Możesz posypać ziołami na wierzchu. Zupa pomidorowa jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Por - 33   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy