skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim musisz usmażyć czosnek. Pieczony czosnek to niezwykle aromatyczna i smaczna przyprawa do różnych potraw, w tym niektórych sosów. Aby to zrobić, obierz czosnek, opłucz, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Następnie wlej do małego pojemnika i włóż do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty. Następnie rozgnieć miękki czosnek widelcem. Można również smażyć w tradycyjny sposób na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.
2. Włóż masło do rondla lub małego rondla z grubym dnem i rozpuść je na średnim ogniu.
3. Następnie dodaj trochę mąki do rondla i dokładnie mieszając z masłem, smaż mąkę przez 1-2 minuty.
4. Wlej śmietanę do rondla (najlepiej śmietanę 33%) i ciągle ubijając trzepaczką dodaj smażony i posiekany czosnek. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
5. Dodaj sól, świeżo zmielony czarny pieprz do rondla i dodaj starty parmezan. Ponownie zagotuj zawartość patelni i zmniejsz ogień do średniego. Cały czas ubijaj SOS trzepaczką i gotuj, aż zgęstnieje. Zajmie to około 2-3 minut.
6. Zdejmij patelnię z ognia. Lekko ostudź sos i posmakuj. Dodaj brakujące składniki (sól, pieprz).
serowo-czosnkowy sos jest gotowy! Przenieś do ładnego naczynia i udekoruj posiekanymi ziołami.
ten biały kremowy sos można stosować do mięsa, kurczaka, pieczonych lub gotowanych warzyw lub po prostu posmarować grzankami lub francuską bagietką. Może być również stosowany do pizzy zamiast tradycyjnej czerwieni lub dodawany do makaronu lub lasagne. Gotowy sos serowo-czosnkowy można wlać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce przez 5-7 dni. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g