serowy sos czosnkowy na maśle

uniwersalny biały sos! Spróbuj, a na pewno docenisz! Serowo-czosnkowy sos-najdelikatniejszy o pikantnym smaku i aromacie czosnku. Idealnie sprawdzi się w kuchni włoskiej, makaronie, rybach, mięsie i warzywach. Uniwersalny łagodny smak tego sosu nie pozostawi nikogo obojętnym i spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
sonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 75 % 41 g
węglowodany 9 % 5 g
395 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Przede wszystkim musisz usmażyć czosnek. Pieczony czosnek to niezwykle aromatyczna i smaczna przyprawa do różnych potraw, w tym niektórych sosów. Aby to zrobić, obierz czosnek, opłucz, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Następnie wlej do małego pojemnika i włóż do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty. Następnie rozgnieć miękki czosnek widelcem. Można również smażyć w tradycyjny sposób na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.

2. Włóż masło do rondla lub małego rondla z grubym dnem i rozpuść je na średnim ogniu.

3. Następnie dodaj trochę mąki do rondla i dokładnie mieszając z masłem, smaż mąkę przez 1-2 minuty.

4. Wlej śmietanę do rondla (najlepiej śmietanę 33%) i ciągle ubijając trzepaczką dodaj smażony i posiekany czosnek. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia.

5. Dodaj sól, świeżo zmielony czarny pieprz do rondla i dodaj starty parmezan. Ponownie zagotuj zawartość patelni i zmniejsz ogień do średniego. Cały czas ubijaj SOS trzepaczką i gotuj, aż zgęstnieje. Zajmie to około 2-3 minut.

6. Zdejmij patelnię z ognia. Lekko ostudź sos i posmakuj. Dodaj brakujące składniki (sól, pieprz).

serowo-czosnkowy sos jest gotowy! Przenieś do ładnego naczynia i udekoruj posiekanymi ziołami.

ten biały kremowy sos można stosować do mięsa, kurczaka, pieczonych lub gotowanych warzyw lub po prostu posmarować grzankami lub francuską bagietką. Może być również stosowany do pizzy zamiast tradycyjnej czerwieni lub dodawany do makaronu lub lasagne. Gotowy sos serowo-czosnkowy można wlać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce przez 5-7 dni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy