Sałatka z kurczaka z grzybami i orzechami włoskimi

łuszczący się, sycący, pyszny - z dostępnych składników! Sałatka z kurczaka z grzybami i orzechami włoskimi nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. Doskonale zaspokaja głód, świetnie wygląda na stole, a ponadto jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 12 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 10 % 3 g
197 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczaka z grzybami i orzechami włoskimi? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolną część kurczaka. Moje grzyby są uniwersalne-pieczarki, ale mogą to być również inne grzyby sezonowe, możesz również użyć mrożonych grzybów, po ich rozmrożeniu. Każdy ser będzie odpowiedni, ale najlepiej niezbyt miękkie odmiany, aby można go było zetrzeć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być dowolna roślina, od słonecznika po oliwę, ale najlepiej rafinowana, ponieważ tylko rafinowane oleje można poddawać obróbce cieplnej. Włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż na złoty kolor przez około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj grzyby, pokrój w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj grzyby na patelnię, sól, aby grzyby oddały nadmiar płynu, smaż przez około 15 minut, aż będą chrupiące. Następnie dobrze ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Majonez wymieszaj z posiekanym czosnkiem. Przepuściłem go przez prasę, ale możesz go posiekać nożem lub zetrzeć na drobnej tarce. Gorąco polecam również stosowanie domowego majonezu własnej produkcji, w sklepie nie ma żadnych korzyści, jest nawet szkodliwy dla organizmu. Dopuszczalne jest zastąpienie majonezu kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasza sałatka jest warstwowa, przejdźmy bezpośrednio do jej przygotowania. Kurczaka, jeśli masz surowego kurczaka, gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut, a następnie ostudź i pokrój na małe kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj pokrojonego kurczaka z 1 łyżką majonezu czosnkowego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj danie do podania sałatki. Ułóż kurczaka z majonezem w pierwszej warstwie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jajka ugotować na twardo (Zwykle 8 minut po zagotowaniu wody), schłodzić jajka w zimnej wodzie, obrać i posiekać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż warstwę jajek na kurczaku, a następnie trochę majonezu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz ułóż smażone grzyby-rozłóż je na powierzchni. Jeszcze trochę majonezu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zetrzyj ser i połóż na grzybach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ostatnim akcentem są orzechy włoskie. Grubo je posiekaj i ułóż na sałatce. Na życzenie orzechy można wstępnie usmażyć na patelni.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozostaw sałatkę na 30 minut i podawaj. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy