skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczaka z grzybami i orzechami włoskimi? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolną część kurczaka. Moje grzyby są uniwersalne-pieczarki, ale mogą to być również inne grzyby sezonowe, możesz również użyć mrożonych grzybów, po ich rozmrożeniu. Każdy ser będzie odpowiedni, ale najlepiej niezbyt miękkie odmiany, aby można go było zetrzeć.
Krok 2:
Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być dowolna roślina, od słonecznika po oliwę, ale najlepiej rafinowana, ponieważ tylko rafinowane oleje można poddawać obróbce cieplnej. Włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż na złoty kolor przez około 5 minut.
Krok 4:
Dobrze umyj grzyby, pokrój w kostkę.
Krok 5:
Dodaj grzyby na patelnię, sól, aby grzyby oddały nadmiar płynu, smaż przez około 15 minut, aż będą chrupiące. Następnie dobrze ostudź.
Krok 6:
Majonez wymieszaj z posiekanym czosnkiem. Przepuściłem go przez prasę, ale możesz go posiekać nożem lub zetrzeć na drobnej tarce. Gorąco polecam również stosowanie domowego majonezu własnej produkcji, w sklepie nie ma żadnych korzyści, jest nawet szkodliwy dla organizmu. Dopuszczalne jest zastąpienie majonezu kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Krok 7:
Nasza sałatka jest warstwowa, przejdźmy bezpośrednio do jej przygotowania. Kurczaka, jeśli masz surowego kurczaka, gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut, a następnie ostudź i pokrój na małe kawałki.
Krok 8:
Wymieszaj pokrojonego kurczaka z 1 łyżką majonezu czosnkowego.
Krok 9:
Przygotuj danie do podania sałatki. Ułóż kurczaka z majonezem w pierwszej warstwie.
Krok 10:
Jajka ugotować na twardo (Zwykle 8 minut po zagotowaniu wody), schłodzić jajka w zimnej wodzie, obrać i posiekać.
Krok 11:
Połóż warstwę jajek na kurczaku, a następnie trochę majonezu.
Krok 12:
Teraz ułóż smażone grzyby-rozłóż je na powierzchni. Jeszcze trochę majonezu.
Krok 13:
Zetrzyj ser i połóż na grzybach.
Krok 14:
Ostatnim akcentem są orzechy włoskie. Grubo je posiekaj i ułóż na sałatce. Na życzenie orzechy można wstępnie usmażyć na patelni.
Krok 15:
Pozostaw sałatkę na 30 minut i podawaj. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g