skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Śliwki opłucz w gorącej wodzie i pokrój w kostkę. Jeśli suszone śliwki są twarde, pozostaw je w gorącej wodzie na 30-40 minut.
Krok 2:
Ugotuj buraki, obierz, zetrzyj na grubej tarce, wymieszaj ze śliwkami, włóż do miski na pierwszej warstwie i posmaruj majonezem.
Krok 3:
Obierz i wydrążaj Jabłko, zetrzyj na grubej tarce, włóż do miski i lekko posmaruj majonezem.
Krok 4:
Opłucz rodzynki i suszone morele w gorącej wodzie. W rodzynkach ostrożnie usuń ogony. W razie potrzeby-podobnie jak suszone śliwki , moczyć w gorącej wodzie przez 30-40 minut, pokroić suszone morele w kostkę.
Krok 5:
Gotuj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce. wymieszaj z rodzynkami i suszonymi morelami, włóż do miski i dokładnie posmaruj majonezem.
Krok 6:
Lepiej wybrać ser o niższej zawartości tłuszczu, 30 %, ale nie każdy sklep ma taki, więc wybrano zwykły rosyjski 50% tłuszczu.Zetrzyj twardy ser na drobnej tarce. Obierz czosnek, drobno posiekaj lub przepuść przez prasę, połącz z serem i majonezem. rozłóż ostatnią warstwę.
Krok 7:
Posiekaj orzechy laskowe w blenderze i posyp je na wierzchu. przykryj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Możesz użyć innych orzechów-orzechów nerkowca, migdałów lub orzechów włoskich, to już zależy od Twojego gustu. jeśli chcesz, możesz ozdobić zielenią. sałatka jest gotowa, smacznego!
zawartość kalorii w przepisie jest optymalna dla osób kontrolujących dietę i liczących codzienną kaloryczność. smak jest przyjemny, słodkawy, ten przepis jest odpowiedni nawet dla dzieci (tylko wtedy oczywiście uważaj na czosnek ), nie powoduje ciężkości. możesz bezpiecznie jeść na obiad, a nawet podawać na świątecznym stole, sałatka wygląda bardzo elegancko. Przygotowuje się prosto i szybko, gospodyni poradzi sobie nawet z minimalnym doświadczeniem w kuchni)) spróbuj sam. Czekam na twój komentarz i sugestie dotyczące ulepszenia przepisu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Suszone śliwki - 227 kcal/100g